Ryż po meksykańsku to petarda smaku. Spróbuj raz, a będziesz robić przy każdej okazji

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jeśli lubisz wyraziste i wielowymiarowe dania, to ryż po meksykańsku ma szansę na stałe zagościć w twoim menu. Tu delikatność i słodycz białego ryżu spotyka się z wyrazistym czosnkiem, pikantnym chili i słodko-kwaśną pastą pomidorową. Smak zaś przełamują orzeźwiająca nuta kuminu i świeży aromat kolendry.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 papryczki chili
- 0,5 puszki czerwonej fasoli (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki kuminu mielonego
- 0,5 szklanki passaty
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki posiekanych listków kolendry
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W szerokim garnku rozgrzej olej. Niezbyt mocno, najlepiej na średnim gazie.
- Wsyp ryz i smaż mieszając, aż ziarenka zrobią się jasnobrązowe.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane drobno chili. Przypraw sola i kuminem.
- Po ok 1-2 minutach, gdy czosnek zacznie mocno pachnieć wlej passatę i bulion, wymieszaj zagotuj.
- Gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i gotuj przez 25 minut. Na ostatnie 5 minut dodać fasolę.
- W tym czasie ryż powinien wchłonąć cały płyn i zgęstnieć. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj.
Jaki wybrać ryż?
W ten sposób można przyrządzić niemal każdy rodzaj ryżu, ale najlepiej smakują tu gatunki o długich ziarnach. Lepiej wybrać ryż, który można z łatwością ugotować na sypko, a nie odmiany kleiste. Chodzi o to, aby ziarna były porozdzielane, dzięki temu po przemieszaniu ryż jest puszysty.
Polecamy:
Jak gotować ryż? proste sposoby gotowania ryżu
Ugotuj tak zwykły ryż, a już zawsze będziesz wracać do tego sposobu