Ryż po meksykańsku to petarda smaku. Spróbuj raz, a będziesz robić przy każdej okazji

Ryz po meksykańsku
Autor: Shutterstock Ryz po meksykańsku to świetny dodatek do mięs.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jeśli lubisz wyraziste i wielowymiarowe dania, to ryż po meksykańsku ma szansę na stałe zagościć w twoim menu. Tu delikatność i słodycz białego ryżu spotyka się z wyrazistym czosnkiem, pikantnym chili i słodko-kwaśną pastą pomidorową. Smak zaś przełamują orzeźwiająca nuta kuminu i świeży aromat kolendry. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 papryczki chili
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki kuminu mielonego
  • 0,5 szklanki passaty
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki posiekanych listków kolendry
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W szerokim garnku rozgrzej olej. Niezbyt mocno, najlepiej na średnim gazie.
  • Wsyp ryz i smaż mieszając, aż ziarenka zrobią się jasnobrązowe.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane drobno chili. Przypraw sola i kuminem.
  • Po ok 1-2 minutach, gdy czosnek zacznie mocno pachnieć wlej passatę i bulion, wymieszaj zagotuj.
  • Gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i gotuj przez 25 minut. Na ostatnie 5 minut dodać fasolę.
  • W tym czasie ryż powinien wchłonąć cały płyn i zgęstnieć. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Jaki wybrać ryż?

W ten sposób można przyrządzić niemal każdy rodzaj ryżu, ale najlepiej smakują tu gatunki o długich ziarnach. Lepiej wybrać ryż, który można z łatwością ugotować na sypko, a nie odmiany kleiste. Chodzi o to, aby ziarna były porozdzielane, dzięki temu po przemieszaniu ryż jest puszysty.

Polecamy:

Jak gotować ryż? proste sposoby gotowania ryżu

Ugotuj tak zwykły ryż, a już zawsze będziesz wracać do tego sposobu

Galeria: Meksyk w kuchni - nasz ranking najlepszych dań kuchni meksykańskiej

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej