Przepis na chlebek serowy. Dodaj te 2 sery, a zachwyci smakiem
Dieta wegetariańska
Pyszny i dosłownie rozpływający się chlebek serowy to pomysł na pyszną imprezową przekąskę, śniadanie lub smaczną kolację. Przygotowanie tego aromatycznego wypieku nie wymaga dużo pracy, ale warto mieć nieco więcej czasu. Oto łatwy przepis na pyszny domowy chlebek serowy z dodatkiem aromatycznych ziół.
Chlebek serowy – składniki
Do upieczenia pysznego domowego chleba z dodatkiem sera wykorzystuje się proste składniki, które bez problemu można kupić w wielu sklepach spożywczych. Są dostępne bez względu na porę roku, dlatego niesamowity chlebek można robić, kiedy tylko najdzie na niego ochota. Co więc jest potrzebne, aby upiec chlebek serowy?
Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna
- mleko
- świeże drożdże
- sery – żółty i mozzarella
- masło
- jajka
- przyprawy – sól, bazylia, oregano, czosnek
Jak zrobić chlebek serowy?
Przepis na chlebek, w którego środku kryją się dwa rodzaje sera i aromatyczne przyprawy, nie jest trudny. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto na chleb wyrasta na drożdżach. Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrasta około 45 minut.
Ciasto na chlebek serowy powstaje z mąki, drożdży, mleka, jajek, soli i cukru. Po wyrobieniu ciasto należy odstawić do wyrośnięcia, a następnie rozwałkować. Placek smaruje się roztopionym masłem, doprawia i układa ser żółty oraz włoską mozzarellę. Placek zawija się w roladę i przekłada do formy.
Jak upiec chlebek serowy?
Chlebek ułożony w formie wstawia się do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Chlebek piecze się przez nieco ponad pół godziny. W tym czasie pięknie wyrośnie, a ukryte w jego środku sery przyjemnie się roztopią.
Jak podawać chlebek serowy?
Chlebek serowy to prosty przepis na oryginalne, pyszne i aromatyczne domowe pieczywo. Przygotowanie ciasta i upieczenie chlebka nie jest trudne. Doskonale smakuje sam i z dodatkami. To pomysł na imprezową przekąskę. Idealnie łączy się z sosem czosnkowym. Pysznie smakuje jako baza do kanapek, dlatego można podawać go na śniadanie i kolację.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
nadzienie:- 100 g roztopionego masła
- 100 g sera mozzarella
- 50 g żółtego sera w plastrach
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać 100 ml ciepłego mleka. Wsypać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Mąkę przesiać do miski i wsypać sól. Dodać roztopione masło, wlać pozostałe mleko i wbić jajka. Wlać rozczyn i wymieszać.
- Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować na prostokąt o długości formy keksówki, w której chleb będzie się piekł. Posmarować roztopionym masłem i posypać oregano, bazylią i granulowanym czosnkiem. Ułożyć plastry żółtego sera i mozzarelli.
- Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć do keksówki. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut.
- Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i podawać na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.