Pasty

Półki sklepowe wręcz uginają się od różnorodnych past i smarowideł. Jednak aby pasty były zdrowsze i często też smaczniejsze, najlepiej przygotować je w domu. Rano mogą trafić na kanapki i tosty, a w ciągu dnia podkręcić smak przekąsek albo trafić do dań obiadowych. Pesto, harissa, a może pasta jajeczna? Wybór jest duży!

Pasty

Pasty wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Domowy serek topiony z twarogu: jak zrobić serek topiony w domu?

Domowy serek topiony z twarogu: jak zrobić serek topiony w domu?

Domowy serek topiony z twarogu jest pysznym smarowidłem do kanapek. Także świetnym dodatkiem do zup i sosów, nadając im śmietanowy smak. Polecamy Wam przepis, jak zrobić serek topiony w domu. Najlepiej z własnoręcznie przygotowanego twarogu. Ale dobry będzie również kupny twaróg tłusty lub półtłusty. Zapraszamy, częstujcie się! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów

Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów

Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów to pożywna pasta do makaronów na ciepło lub do kanapek na zimno. Zdrowa porcja witamin i mikroelementów prosto z łąki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Masło miodowe: pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników

Masło miodowe: pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników

Masło miodowe to pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników. Szczególnie pyszne do gorących tostów i naleśników. Cudownie się topi i dodaje smaku nawet zwykłej bułce z opiekacza. Nie należy pomijać dodatku soli, bo podkreśla ona smak. Można za to wykorzystać solone masło i wtedy nie dodawać już soli. Masło miodowe to niebiański dodatek do pieczywa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta z ciecierzycy i szczawiu czyli hummus ze szczawiem

Pasta z ciecierzycy i szczawiu czyli hummus ze szczawiem

Hummus ze szczawiem to pomysł na sezonową, zdrową, polską odmianę pasty warzywnej. Można ja jeść z waflami ryżowymi, podać w łódeczkach z cykorii lub maczać w niej surowe warzywa. Zimą, gdy nie ma świeżego szczawiu, można go zastąpić szpinakiem. Szczaw to rzadko wykorzystywana w polskiej kuchniroślina, większość go kojarzy tylko z zupą, a szkoda, bo jest bardzo zdrowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką

Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką

Wiosenna pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką urozmaici kanapki na śniadanie lub kolację. Gdy zdecydujemy się niezbyt mocno rozdrobnić składniki - zamiast  pasty otrzymamy pyszną sałatkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta z kurczaka: przepis na wykorzystanie resztek kurczaka

Pasta z kurczaka: przepis na wykorzystanie resztek kurczaka

Pasta z kurczaka to pyszny przepis na wykorzystanie resztek kurczaka, które zostały po gotowaniu wywaru na zupę lub grillowym przyjęciu. Do przygotowania pasty można także użyć kurczaka pieczonego. W zależności od tego, jak przyrządzony był kurczak doprawiamy pastę mocniej lub słabiej. Pasta z kurczaka to doskonały i łatwy do przygotowania dodatek do pieczywa.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zdrowa i prosta pasta warzywna do chleba

Zdrowa i prosta pasta warzywna do chleba

Prosta pasta warzywna do chleba to nie tylko świetny  dodatek  do pieczywa, ale też znakomite smarowidło do sera czy  wędlin - zasmakuje każdemu. Łatwa do przygotowania,  pełna witamin i  niedroga - czego chcieć więcej?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pasta z wędzonej  makreli - zdrowy i smakowity dodatek do pieczywa

Pasta z wędzonej makreli - zdrowy i smakowity dodatek do pieczywa

Pasta z wędzonej makreli zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tą rybą. Doskonały sposób na podanie ryby morskiej, tak zalecanej przez dietetyków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta do chleba z czerwonej fasoli - łatwy i pyszny przepis

Pasta do chleba z czerwonej fasoli - łatwy i pyszny przepis

Pasta do chleba z czerwonej fasoli - idealne smarowidło do pieczywa do przygotowania w 5 minut. Dla wegetarian i nie tylko - to pasta pełna błonnika, zdrowego roślinnego białka i witamin - doskonała dla każdego!

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Kanapkowa pasta z jajek i awokado: przepis bez majonezu

Kanapkowa pasta z jajek i awokado: przepis bez majonezu

Kanapkowa pasta z jajek i awokado to świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę. Taką pastę przygotowuje się bez majonezu. Jajeczna pasta z awokado to zdrowa porcja białek i zalecanych tłuszczy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 11