Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów zachwyca. Idealne do makaronu i nie tylko

Pyszne pesto z mniszka lekarskiego i migdałów
Autor: Shutteratock Pyszne pesto z mniszka lekarskiego i migdałów to doskonałe smarowidło do chleba
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów to wyborny sos do makaronu na ciepło lub do kanapek na zimno. Stanowi zdrową porcję witamin i minerałów pochodzących prosto z łąki. Zobaczcie, jak zrobić pesto z mniszka lekarskiego z dodatkiem chrupiących migdałów.

Czy pesto z mniszka lekarskiego i migdałów jest zdrowe?

Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów to bardzo zdrowy i odżywczy dodatek do diety. Jest bogate w witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i białko. Dlaczego warto jeść pesto z mniszka? Ta popularna roślina ceniona jest ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Zawiera witaminę A, C i K oraz potas, wapń i żelazo. Jest bogaty w błonnik, który daje uczucie sytości i wspomaga procesy trawienne. Z kolei migdały zwierają zdrowe tłuszcze i białko oraz błonnik. To dobre źródło witaminy E, która jest silnym antyoksydantem i zwalcza wolne rodniki.

Jak zrobić pesto z mniszka lekarskiego i migdałów?

Przepis na smaczne i zdrowe pesto w tej odsłonie nie jest trudny. Do przygotowania tego zielonego sosu z mniszka i migdałów przyda się blender. Czas przygotowania jest krótki. Wyśmienity sos można zrobić w pół godziny. Warto sprawdzić ten przepis, ponieważ pesto w tym wydaniu smakuje wyśmienicie i jest zdrowe.

Jak więc przygotować domowe pesto z mniszka lekarskiego i migdałów? Wszystkie składniki należy zbledować w odpowiedniej kolejności i przełożyć do słoiczka. Gotowe!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ciasno upakowanych, pokrojonych liści mniszka lekarskiego, dobrze opłukanych i wysuszonych
  • 1 tuzin dużych liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka lekko prażonych migdałów lub orzechów laskowych lub orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki startego sera parmezan (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy malaksera włożyć liście mniszka i bazylii, czosnek, orzechy i oliwę. Zmiksować. 
  • Dodać parmezan i doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie zmiksować.
  • Przełożyć do czystych i wyparzonych słoików. W sumie będą potrzebne 3 słoiki o pojemności 0,25 l.
  • Przechowywać w lodówce. 
  • Podawać do dań z makaronem, kanapek i przekąsek.
Lecznicze właściwości mniszka lekarskiego
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej