Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów
2022-05-09
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów to pożywna pasta do makaronów na ciepło lub do kanapek na zimno. Zdrowa porcja witamin i mikroelementów prosto z łąki.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ciasno upakowanych, pokrojonych liści mniszka lekarskiego, dobrze opłukanych i wysuszonych
- 1 tuzin dużych liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka lekko prażonych migdałów lub orzechów laskowych lub orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki startego sera parmezan (opcjonalnie)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do misy malaksera dodać liście mniszka i bazylii, czosnek, orzechy i oliwę. Zmiksować.
- Dodać parmezan, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie zmiksować.
- Przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. W sumie będą potrzebne 3 słoiki o pojemności 0,25 l.
- Przechowywać w lodówce.
Lecznicze właściwości mniszka lekarskiego