Idealna do chleba i przekąsek. Wegańska pasta z tych składników to mnóstwo smaku, aromatu i zdrowia

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pasty kanapkowe to dobry dodatek do pieczywa. Jeżeli je lubicie, koniecznie sprawdźcie ten wegański przepis. Pełna smaku i aromatu pasta z tofu i suszonych pomidorów to roślinny dodatek do pieczywa i nie tylko. Krótka lista składników i błyskawiczne przygotowanie to nie wszystkie jej zalety. Poznajcie szybki przepis na pyszną pastę z naturalnego tofu z aromatycznymi suszonymi pomidorami.
Czy pasta z tofu i suszonych pomidorów jest zdrowa?
Domowa pasta z tofu z dodatkiem suszonych pomidorów to nie tylko pyszne smarowidło do chleba. Zawiera wiele cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów.
W tym przepisie na pastę kanapkową główne role zagrały aromatyczne suszone pomidory w oleju oraz naturalne tofu. Oba produkty są zdrowe i polecane przez lekarzy i dietetyków. Warto pamiętać, aby wybierać dobrej jakości składniki, które są naturalne i nie zawierają chemicznych dodatków.
- tofu – bogate w białko roślinne, żelazo i wapń, dobre źródło izoflawonów, które mają działanie antyoksydacyjne i mogą wspomagać prawidłową pracę serca
- suszone pomidory – skarbnica potasu, witaminy C i błonnika oraz likopenu, czyli silnego antyoksydantu, który chroni przed niektórymi nowotworami i chorobami serca
Jak zrobić pastę z tofu i suszonych pomidorów?
Przepis na pełną smaku i dobroczynnych składników odżywczych pastę z tofu, której smak podkręcają obłędne suszone pomidory w oleju, nie jest trudny. To dobra lekcja dla osób, które zaczynają swoją przygodę z dietą wegańską i domowym gotowaniem. Smak pasty uwiedzie także doświadczonych smakoszy.
Jak więc zrobić znakomitą domową pastę przygotowaną z tofu i suszonych pomidorów? Wystarczy tylko kilka składników, blender i kilka minut wolnego czasu.
- 1. krok – zblendowanie suszonych pomidorów
- 2. krok – zmiksowanie suszonych pomidorów z tofu i pozostałymi składnikami
- 3. krok – doprawienie pasty
Jak podawać pastę z tofu i suszonych pomidorów?
Przepis na ten wyśmienity dodatek do pieczywa w punkt odpowiada na pytanie, z czym można łączyć suszone pomidory. Jak się okazuje, najlepszym wyborem jest naturalne tofu, czyli wegański serek wytwarzany z soi. Ta roślinna pasta to idealne smarowidło do pieczywa. Zastąpi klasyczne kanapki na śniadanie. To również pomysł na przekąskę. Można serwować ją z paluszkami grissini czy nachosami. Podana ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki sprawdzi się na imprezie. Przepis na pastę z tofu i suszonych pomidorów warto zapisać, ponieważ pasuje na każda okazję, a jej smak zachwyca.
SKŁADNIKI
- 180 g naturalnego tofu
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone pomidory odsączyć z oleju. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładko.
- Dodać pokrojone w kostkę tofu i wlać olej z suszonych pomidorów. Zmiksować, aż składniki się połączą w jednolitą pastę.
- Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- Podawać jako dodatek do pieczywa i jako przekąskę.