To mój ulubiony przepis na domową pastę jajeczną. Zamiast majonezu dodaję do niej ten produkt

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy da się zrobić pastę jajeczną bez majonezu? Najlepiej się o tym przekonać, wybierając ten prosty przepis. Pasta jajeczna bez majonezu smakuje wyśmienicie i jest lekka jak chmurka. Idealnie sprawdzi się więc podczas diety odchudzającej. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe, smak zachwyca. Poznajcie prosty i szybki przepis na domową pastę jajeczną bez majonezu.
Czym można zastąpić majonez do pasty jajecznej?
W większości przepisów na pastę jajeczną jednym ze niezbędnych produktów jest majonez, który idealnie łączy wszystkie składniki i nadaje kremowej konsystencji. Taka pasta ma jednak sporo kalorii, więc należy spożywać ją z umiarem. Z pomocą przychodzi ten prosty przepis, w którym pastę kanapkową z ugotowanych na twardo jajek robi się bez dodatku majonezu. Czym go zastąpić? Świetną alternatywą dla kalorycznego majonezu jest jogurt grecki. Dzięki niemu pasta jajeczna jest nie tylko smaczna, ale i mniej kaloryczna.
Z czego zrobić pastę jajeczną bez majonezu?
W tym prostym przepisie pyszną domową pastę jajeczną przygotowuje się z kilku składników. Lista niezbędnych produktów nie jest długa. Wszystkie artykuły spożywcze są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Właśnie dlatego to smaczne i zdrowe smarowidło do pieczywa można robić na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzi.
Aby przygotować w domu lekką i pyszną pastę jajeczną bez dodatku kalorycznego majonezu, należy zaopatrzyć się w parę składników. Jakie produkty znalazły się na liście składników?
- jajka ugotowane na twardo
- warzywa – szalotka lub cebula, szczypiorek
- jogurt grecki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić pastę jajeczną bez majonezu?
Przepis na domową pastę jajeczną bez dodatku tłustego i ciężkiego majonezu nie jest trudny. Przygotowanie trwa tylko kilka minut i nie wymaga skomplikowanych czynności. Warto pamiętać, aby jajka ugotować wcześniej. Po ostygnięciu łatwiej się obierają i kroją.
Jak więc robi się w domowych warunkach pełną smaku pastę jajeczną bez majonezu? Ten zdrowy i pełen smaku dodatek do pieczywa jest gotowy w kilka minut. To tylko kilka bardzo prostych kroków i lekka jak chmurka pasta jajeczna jest gotowa.
- 1. krok – posiekanie ugotowanych na twardo jajek
- 2. krok – dodanie jogurtu greckiego i pozostałych składników
- 3. krok – doprawienie i wymieszanie pasty jajecznej bez majonezu
SKŁADNIKI
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 1 szalotka lub 1/2 cebuli
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka obrać i drobno posiekać. Przełożyć do miski.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę lub cebulę i szczypiorek. Wymieszać.
- Dodać jogurt grecki i wlać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać ze świeżym pieczywem na śniadanie i na kolację lub jako przekąskę.