To mój ulubiony przepis na domową pastę jajeczną. Zamiast majonezu dodaję do niej ten produkt

pasta jajeczna bez majonezu
Autor: Shutterstock Pasta jajeczna smakuje o wiele lepiej bez majonezu. Jest pyszna i prawie nie ma kalorii.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy da się zrobić pastę jajeczną bez majonezu? Najlepiej się o tym przekonać, wybierając ten prosty przepis. Pasta jajeczna bez majonezu smakuje wyśmienicie i jest lekka jak chmurka. Idealnie sprawdzi się więc podczas diety odchudzającej. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe, smak zachwyca. Poznajcie prosty i szybki przepis na domową pastę jajeczną bez majonezu.

Czym można zastąpić majonez do pasty jajecznej?

W większości przepisów na pastę jajeczną jednym ze niezbędnych produktów jest majonez, który idealnie łączy wszystkie składniki i nadaje kremowej konsystencji. Taka pasta ma jednak sporo kalorii, więc należy spożywać ją z umiarem. Z pomocą przychodzi ten prosty przepis, w którym pastę kanapkową z ugotowanych na twardo jajek robi się bez dodatku majonezu. Czym go zastąpić? Świetną alternatywą dla kalorycznego majonezu jest jogurt grecki. Dzięki niemu pasta jajeczna jest nie tylko smaczna, ale i mniej kaloryczna.

Z czego zrobić pastę jajeczną bez majonezu?

W tym prostym przepisie pyszną domową pastę jajeczną przygotowuje się z kilku składników. Lista niezbędnych produktów nie jest długa. Wszystkie artykuły spożywcze są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Właśnie dlatego to smaczne i zdrowe smarowidło do pieczywa można robić na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzi.

Aby przygotować w domu lekką i pyszną pastę jajeczną bez dodatku kalorycznego majonezu, należy zaopatrzyć się w parę składników. Jakie produkty znalazły się na liście składników?

  • jajka ugotowane na twardo
  • warzywa – szalotka lub cebula, szczypiorek
  • jogurt grecki
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić pastę jajeczną bez majonezu?

Przepis na domową pastę jajeczną bez dodatku tłustego i ciężkiego majonezu nie jest trudny. Przygotowanie trwa tylko kilka minut i nie wymaga skomplikowanych czynności. Warto pamiętać, aby jajka ugotować wcześniej. Po ostygnięciu łatwiej się obierają i kroją.

Jak więc robi się w domowych warunkach pełną smaku pastę jajeczną bez majonezu? Ten zdrowy i pełen smaku dodatek do pieczywa jest gotowy w kilka minut. To tylko kilka bardzo prostych kroków i lekka jak chmurka pasta jajeczna jest gotowa.

  • 1. krok – posiekanie ugotowanych na twardo jajek
  • 2. krok – dodanie jogurtu greckiego i pozostałych składników
  • 3. krok – doprawienie i wymieszanie pasty jajecznej bez majonezu

SKŁADNIKI

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 1 szalotka lub 1/2 cebuli
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka obrać i drobno posiekać. Przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę lub cebulę i szczypiorek. Wymieszać.
  • Dodać jogurt grecki i wlać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać ze świeżym pieczywem na śniadanie i na kolację lub jako przekąskę.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej