Pyszna pasta kanapkowa z kurczakiem i orzechami. Gotowa w kilka minut

Nie masz pomysłu co zjeść na śniadanie, a wszystkie możliwe dodatki na kanapkę, które masz w domu wydają się nudne? A może masz resztki kurczaka i nie wiesz, jak je wykorzystać? Cóż, mamy odpowiedź na oba te problemy. Przepyszna pasta kanapkowa z kurczakiem i orzechami z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Pasta kanapkowa z kurczaka i orzechów. Świetny sposób na rozpoczęcie dnia
Pasty kanapkowe to świetny sposób na zastąpienie masła. Są proste w przygotowaniu i nadają naszym kanapkom ciekawego smaku. Pasta z gotowanego kurczaka i orzechów jest świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia. Kurczak jest bowiem świetnym źródłem białka, witamin i różnych minerałów.
Co więcej, dodatek orzechów również nie powinien zostać pominięty. Zawierają one bowiem składniki odżywcze, jak na przykład błonnik, białko, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.
Połączenie tych dwóch składników daje więc nam wspaniałą pastę, która jest nie tylko dobra dla naszego zdrowia, ale również wyśmienicie smakuje. Jedynym "minusem" można tutaj nazwać kaloryczny majonez. Jeśli jednak chcemy przygotować wersję bardziej fit, możemy go zastąpić domowym, mniej kalorycznym, majonezem lub jogurtem - greckim czy naturalnym.
Pasta jest sycąca i świetnie sprawdzi się na śniadanie kolację i wiele innych okazji. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, dzięki czemu z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy.
SKŁADNIKI
- 300 g gotowanego kurczaka
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- garść orzechów włoskich, laskowych lub pekan
- szczypta wędzonej papryki
- 100 g sera tartego
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka kroimy w kosteczkę.
- Wrzucamy go do blendera z majonezem, musztardą i odrobiną wody.
- Całość blendujemy, aż powstanie nam gładka masa.
- Dodajemy posiekane orzechy, ser i przyprawy.
- Całość ponownie blendujemy.
- Jeśli masa wyjdzie nam zbyt gęsta możemy dodać do niej nieco więcej wody.