Już nie kupuję majonezu. Robię go sama tak jak Magda Gessler i zawsze się udaje

majonez Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Najlepszy majonez zrobisz według przepisu Magdy Gessler. Jest gęsty i kremowy, a jego smak zachwyca.
łatwy
10 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak zrobić majonez, który zawsze się udaje? Najlepszy patent ma Magda Gessler. Jej majonez smakuje obłędnie. Jest gęsty i kremowy. Jego przygotowanie nie jest tak trudnym wyczynem, jak mogłoby się wydawać. Zobaczcie, jak Magda Gessler robi majonez i sprawdźcie je autorski przepis. Przyda się podczas tegorocznej Wielkanocy.

Z czego Magdy Gessler robi majonez?

Gwiazda „Kuchennych rewolucji” od lat jest autorytetem w dziedzinie gotowania. Przepisy Magdy Gessler cieszą się niesłabnącą popularnością. Większość z nich stała się już kultowa. Nie inaczej jest z majonezem przygotowanym według przepisu Magdy Gessler. Wiedzę o tym, jak zrobić najlepszy majonez, restauratorka zdobyła, kiedy mieszkała w Hiszpanii. Jej majonez idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki jarzynowej na święta wielkanocne. Ekspertka wykorzystuje proste składniki, które są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.

Jakie składniki są potrzebne, aby przygotować wyborny kremowy majonez, tak jak robi go Magda Gessler? Lista składników jest krótka i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • jajka
  • olej rzepakowy
  • mleko
  • ocet
  • ostra musztarda
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak Magda Gessler robi majonez?

Magda Gessler wie, jak zrobić najlepszy domowy majonez, który oczaruje idealną konsystencją. Jej przepis nie jest trudny i nie wymaga długiego czasu przygotowania. Zaletą przepisu ekspertki jest to, że majonez jest gotowy do jedzenie zaraz po przygotowaniu. Warto pamiętać, aby przechowywać go w lodówce.

Jak więc zrobić pyszny i kremowy majonez według przepisu Magdy Gessler? To łatwa i sprawdzona receptura, którą warto zapisać. Najbardziej przyda się podczas świąt Wielkanocnych, które bez majonezu obejść się nie mogą. Wystarczy przełożyć wszystkie składniki do blendera i je zmiksować, aż się połączą. Pod koniec wlewa się mleko i miksuje, aż powstanie kremowy i gęsty sos. Gotowe!

Jak wykorzystać majonez Magdy Gessler?

Przepis Magdy Gessler na aksamitny majonez, który zachwyca gęstą i kremową konsystencją, jest uniwersalny. Sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Można wykorzystywać go na co dzień i dodawać do innych potraw. To dobra baza do różnych sosów do sałatek oraz dipów do przekąsek i warzyw. Świetnie smakuje jako smarowidło do chleba i dodatek do kanapek. Majonez Magdy Gessler to również doskonałe uzupełnienie potraw na ciepło jak burgery, zapiekanki, owoce morza i ryby czy pieczone mięsa. Z takim pysznym majonezem można upiec wyborne ciasto i chleb.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek zimnego mleka
  • 3 łyżki octu spirytusowego
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera wbić jajka i wlać olej oraz ocet. Dodać musztardę i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Składniki miksować około 4 minut, aż połączą się w jednolity sos.
  • Pod koniec blendowania stopniowo wlewać mleko. Miksować do połączenia.
  • Majonez przełożyć do słoiczka lub miseczki. Przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako dodatek do rożnych potraw, jako sos i składnik sałatek. Sprawdzi się na Wielkanoc.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej