Już nie kupuję majonezu. Robię go sama tak jak Magda Gessler i zawsze się udaje

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak zrobić majonez, który zawsze się udaje? Najlepszy patent ma Magda Gessler. Jej majonez smakuje obłędnie. Jest gęsty i kremowy. Jego przygotowanie nie jest tak trudnym wyczynem, jak mogłoby się wydawać. Zobaczcie, jak Magda Gessler robi majonez i sprawdźcie je autorski przepis. Przyda się podczas tegorocznej Wielkanocy.
Z czego Magdy Gessler robi majonez?
Gwiazda „Kuchennych rewolucji” od lat jest autorytetem w dziedzinie gotowania. Przepisy Magdy Gessler cieszą się niesłabnącą popularnością. Większość z nich stała się już kultowa. Nie inaczej jest z majonezem przygotowanym według przepisu Magdy Gessler. Wiedzę o tym, jak zrobić najlepszy majonez, restauratorka zdobyła, kiedy mieszkała w Hiszpanii. Jej majonez idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki jarzynowej na święta wielkanocne. Ekspertka wykorzystuje proste składniki, które są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.
Jakie składniki są potrzebne, aby przygotować wyborny kremowy majonez, tak jak robi go Magda Gessler? Lista składników jest krótka i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:
- jajka
- olej rzepakowy
- mleko
- ocet
- ostra musztarda
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak Magda Gessler robi majonez?
Magda Gessler wie, jak zrobić najlepszy domowy majonez, który oczaruje idealną konsystencją. Jej przepis nie jest trudny i nie wymaga długiego czasu przygotowania. Zaletą przepisu ekspertki jest to, że majonez jest gotowy do jedzenie zaraz po przygotowaniu. Warto pamiętać, aby przechowywać go w lodówce.
Jak więc zrobić pyszny i kremowy majonez według przepisu Magdy Gessler? To łatwa i sprawdzona receptura, którą warto zapisać. Najbardziej przyda się podczas świąt Wielkanocnych, które bez majonezu obejść się nie mogą. Wystarczy przełożyć wszystkie składniki do blendera i je zmiksować, aż się połączą. Pod koniec wlewa się mleko i miksuje, aż powstanie kremowy i gęsty sos. Gotowe!
Jak wykorzystać majonez Magdy Gessler?
Przepis Magdy Gessler na aksamitny majonez, który zachwyca gęstą i kremową konsystencją, jest uniwersalny. Sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Można wykorzystywać go na co dzień i dodawać do innych potraw. To dobra baza do różnych sosów do sałatek oraz dipów do przekąsek i warzyw. Świetnie smakuje jako smarowidło do chleba i dodatek do kanapek. Majonez Magdy Gessler to również doskonałe uzupełnienie potraw na ciepło jak burgery, zapiekanki, owoce morza i ryby czy pieczone mięsa. Z takim pysznym majonezem można upiec wyborne ciasto i chleb.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 5 łyżek zimnego mleka
- 3 łyżki octu spirytusowego
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera wbić jajka i wlać olej oraz ocet. Dodać musztardę i doprawić solą oraz pieprzem.
- Składniki miksować około 4 minut, aż połączą się w jednolity sos.
- Pod koniec blendowania stopniowo wlewać mleko. Miksować do połączenia.
- Majonez przełożyć do słoiczka lub miseczki. Przechowywać w lodówce.
- Podawać jako dodatek do rożnych potraw, jako sos i składnik sałatek. Sprawdzi się na Wielkanoc.