Pasta z tuńczyka z chrzanem - smarowidło do pieczywa o orzeźwiającym smaku
2021-03-29

łatwy
10 min
4
Pasta z tuńczyka z chrzanem dzięki dodatkowi cebuli i chrzanu ma fajnie podkręcony smak. Jest niedroga i bardzo prosta do przygotowania, a dodatki sprawiają, że w połączeniu z morską rybą ma właściwości poprawiające odporność.
SKŁADNIKI
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka chrzanu
- szczypta czarnego pieprzu - można wybrać pieprz cytrynowy - doda paście smaku
- ewentualnie sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka osączyć z sosu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Osoby, które nie znoszą smaku surowej cebuli lub im ona szkodzi, mogą ją sparzyć na sicie wrzątkiem - straci jednak wtedy część swoich bakteriobójczych właściwości.
- Tuńczyka wyłożyć do miski, dodać cebulę, majonez i chrzan. Całość dokładnie wymieszać.
- Na koniec doprawić do smaku czarnym i cytrynowym pieprzem.