Już nie kupuję pasty kanapkowej. Robię ją w domu z ciecierzycy i tej zdrowej ryby

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Co pysznego i zdrowego można zrobić z pieczonego dorsza i ciecierzycy? Odpowiedź znajdziecie w tym prostym przepisie na znakomitą pastę kanapkową. Wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i sporą porcją prozdrowotnych składników. Oto prosty i sprawdzony przepis na smakowitą pastę kanapkową z dorsza i ciecierzycy.
Czy pasta z ciecierzycy i dorsza jest zdrowa?
Pasta kanapkowa z pieczoną polędwiczką z dorsza i ciecierzycą to znakomity i pełen zdrowia dodatek do pieczywa. Dwa główne składniki, czyli dorsz i ciecierzyca, są bogate w prozdrowotne substancje odżywcze, witaminy i minerały. Taki posiłek jest pyszny i zdrowy. Pastę można wcinać nawet na diecie odchudzającej. Jest bezpieczna dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu.
- Ciecierzyca – jest doskonałym źródłem błonnika, białka roślinnego, żelaza, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Błonnik wspomaga trawienie, a białko pomaga w budowie i regeneracji mięśni.
- Dorsz – to chuda ryba, która stanowi korzystne dla serca i mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 i jest dobrym źródłem białka. Zawiera witaminy z grupy B, jod i selen.
Jak zrobić pastę rybną z dorsza i ciecierzycy?
Pasta kanapkowa to świetna alternatywa dla wędlin i serów. Przepis na ten zdrowy dodatek do pieczywa nie jest trudny. Przygotowanie wymaga trochę więcej czasu, ponieważ dorsza należy upiec. Można też wykorzystać resztki ryby, które zostały z obiadu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i powstanie coś pysznego w stylu filozofii zero waste.
Jak samemu zrobić pastę z ciecierzycy i dorsza? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne. Pasta z ciecierzycy z dodatkiem pieczonego dorsza jest pyszna, zdrowa i sycąca.
- 1. krok – upieczenie dorsza
- 2. krok – zmiksowanie ciecierzycy z pozostałymi składnikami
- 3. krok – zmiksowanie pasty z dorszem
- 4. krok – doprawienie pasty z dorsza i ciecierzycy
Z czym podawać pastę z ciecierzycy i dorsza?
Znakomita pasta kanapkowa przygotowana z pieczonego dorsza i ciecierzycy stanowi pyszny i zdrowy dodatek do pieczywa. Można podawać ją z chlebem, bułkami z ziarnami czy chrupiącymi tostami. Sprawdzi się też jako smaczna przekąską, do której idealnie pasują świeże warzywa pokrojone w słupki, nachosy lub paluszki grissini. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok, pyszna pasta z dorsza i ciecierzycy sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu.
SKŁADNIKI
- 300 g polędwiczki z dorsza
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie
- 1 szalotka
- 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól, pieprz ziołowy
dodatkowo:- 1 łyżka ciecierzycy w zalewie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczkę z dorsza doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Odsączoną ciecierzycę zmiksować z posiekaną szalotka, sokiem z cytryny i jogurtem greckim na gładko.
- Dodać posiekanego pieczonego dorsza i doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz kolendrą. Miksować, aż składniki połączą się w jednolitą pastę.
- Przełożyć do miseczki. Wierzch udekorować ciecierzycą, oprószyć słodką papryką i skropić oliwą z oliwek.
- Podawać na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.