Tylko 3 składniki i samo zdrowie. Wiosenne kanapki z tą pastą zachwycą każdego
Masz ochotę na coś lekkiego, zdrowego i pełnego smaku? Zobacz, jak zrobić pyszne kanapki z dodatkiem pasty z selera podane z rzeżuchą, które zachwycą każde podniebienie. To połączenie eksplozji smaków i bogactwa składników odżywczych. Oto prosty i szybki przepis na wiosenne kanapki z pastą z selera i rzeżuchą.

Spis treści
- Z czego można zrobić pastę do kanapek?
- Dlaczego warto spróbować kanapek z pastą z selera i rzeżuchą?
- Jak zrobić kanapki z pastą z selera i rzeżuchą?
- Kanapki z pastą z selera i rzeżuchą – przepis krok po kroku
Z czego można zrobić pastę do kanapek?
Przygotowane według tego przepisu kanapki są tak dobre, ponieważ kromki chleba smaruje się znakomitą pastą kanapkową. Przygotowuje się ją w kilka minut z selera korzeniowego i majonezu. W wersji dietetycznej można wykorzystać gęsty jogurt grecki, który jest bogaty w białko i jest mniej kaloryczny niż majonez. Na koniec wystarczy doprawić ją solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pyszna pasta do chleba jest gotowa i od razu można posmarować nią kromki.
Dlaczego warto spróbować kanapek z pastą z selera i rzeżuchą?
Kanapki są pyszne i uniwersalne. Pieczywo z różnymi dodatkami smakuje zawsze i każdemu. Na wiosnę warto przygotować je ze składników, które wyróżniają się nie tylko smakiem, ale i prozdrowotnymi właściwościami. Właśnie teraz na bazarkach i w sklepach nie brakuje młodych warzyw, z których można wyczarować wiele pyszności.
Warto wiedzieć, że seler korzeniowy, który gra główną rolę w tym przepisie, to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Wspomaga trawienie, obniża ciśnienie i dodaje energii. Uzupełnieniem kanapek jest rzeżucha, którą można wyhodować w domowych warunkach. Ten zielony dodatek jest pełen witaminy C, żelaza i innych składników odżywczych, które wzmacniają odporność.
Jak zrobić kanapki z pastą z selera i rzeżuchą?
Przepis na wyśmienite i pełne zdrowia kanapki z dodatkiem domowej pasty z selera, których smak podkręca rzeżucha, jest bardzo łatwy i bardzo szybki. Nic nie trzeba gotować, ani smażyć.
Jak więc zrobić smakowite wiosenne kanapki z pastą z selera i rzeżuchą? Wystarczy zetrzeć seler i wymieszać go z majonezem i przyprawami. Gotową pastą z selera smakuje się kromki ulubionego pieczywa, dekoruje się rzeżuchą i podaje. Kanapki z tymi dodatkami najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu.
Kanapki z pastą z selera i rzeżuchą – przepis krok po kroku
Składniki:
- 100 g selera korzeniowego
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
- garść rzeżuchy
- sól, pieprz
dodatkowo:
- ulubione pieczywo
- rzodkiewka
Przygotowanie:
1. Seler obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
2. Dodać majonez lub jogurt grecki. Doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
3. Pastą posmarować kromki chleba, posypać rzeżuchą i udekorować plasterkami rzodkiewki.
4. Podawać na śniadanie i na kolację lub jako przekąskę.
Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na pyszne pasty kanapkowe, które zachwycą smakiem i łatwością przygotowania.
