Zamiast masła, sięgnij po tę pastę. Pyszna, zdrowia i wegetariańska

Zamiast masła, sięgnij po tę pastę. Pyszna, zdrowia i wegetariańska
Autor: Shutterstock.com Zamiast masła, sięgnij po tę pastę. Pyszna, zdrowia i wegetariańska
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Prosta, sycąca i niesamowicie aromatyczna. Smarowidło do kanapek z grochu to idealny sposób na ciekawe kanapki, które zaskoczą wszystkich domowników. Przygotowuje się ją bardzo łatwo, a będzie idealną alternatywą dla masła.

Pyszna i zdrowa. Ta pasta będzie idealna nie tylko do kanapek

Pasta z grochu do kanapek to idealny pomysł na zdrową alternatywę dla masła. Jest ona idealna nie tylko na kanapki, ale również jako dip do warzyw czy chrupek. Przede wszystkim dlatego, że jest ona nie tylko pożywana, ale również bardzo zdrowa.

Głównym powodem jest fakt, że groch jest świetnym źródłem białka roślinnego, co czyni tę pastę doskonałą opcją dla wegetarian i wegan. Co więcej, zawiera on sporą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, daje uczucie sytości i wspiera zdrowie jelit.

Groch ma również dość niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, więc będzie idealną opcją dla osób dbających o poziom glukozy. Natomiast dodatek oliwy dostarcza zdrowych tłuszczów, które wspierają pracę serca i układu nerwowego.

Jak nie mieć wzdęć po tej paście? Proste dwa sposoby

Niektórzy mogą obawiać się wzdęć po paście z grochu, co jest całkowicie naturalne. Jednak można temu zapobiec na dwa sposoby. Dzięki namaczaniu grochu przed namaczaniem zmniejszamy ilość substancji powodujących wzdęcia. Oprócz tego dodanie majeranku, kminku lub koperku może pomóc w trawieniu strączków.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka suchego grochu (lub 2 szklanki ugotowanego)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2-3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suchy groch namaczamy i zostawiamy na noc.
  • Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • Cebulę i czosnek siekamy.
  • Podsmażamy na oleju do miękkości.
  • Do blendera dodajemy ugotowany groch, cebulę, czosnek, sok z cytryny, musztardę, przyprawy i wodę.
  • Blendujemy na gładką masę, jeśli będzie zbyt gęsta, dodajemy wodę.
Kuchnia gruzińska - bakłażany z pastą orzechową
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej