Grecka fava, czyli pasta z łuskanego grochu z cebulą i czosnkiem

Pasta fava
Autor: Shutterstock Pasta fava - smak greckich wakacji
łatwy
20 min
4

Fava to tradycyjnie przyrządzana w Grecji pasta, przypominająca w smaku i konsystencji hummus. Jest smaczna, świetnie pasuje zarówno do pieczywa, jak i do warzywnych słupków jako dip. Jest też tania, bo nie trzeba do niej dodawać żadnych egzotycznych składników.

SKŁADNIKI

  • 250 g łuskanego grochu
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • suszony tymianek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groch namocz na noc a następie ugotuj do miękkości, dokładny przepis jak gotować groch znajdziesz w artykule o gotowaniu warzyw strączkowych.
  • W sporym naczyniu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej obrane i posiekane czosnek i cebulę, dodaj tymianek. Włóż do tego odcedzony groch, wlej pół szklanki wody i podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż woda wyparuje.
  • Przełożyć do miski, dodać sok wyciśnięty z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie zblendować.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej