Grecka fava, czyli pasta z łuskanego grochu z cebulą i czosnkiem
2021-05-26
łatwy
20 min
4
Fava to tradycyjnie przyrządzana w Grecji pasta, przypominająca w smaku i konsystencji hummus. Jest smaczna, świetnie pasuje zarówno do pieczywa, jak i do warzywnych słupków jako dip. Jest też tania, bo nie trzeba do niej dodawać żadnych egzotycznych składników.
SKŁADNIKI
- 250 g łuskanego grochu
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- suszony tymianek
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch namocz na noc a następie ugotuj do miękkości, dokładny przepis jak gotować groch znajdziesz w artykule o gotowaniu warzyw strączkowych.
- W sporym naczyniu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej obrane i posiekane czosnek i cebulę, dodaj tymianek. Włóż do tego odcedzony groch, wlej pół szklanki wody i podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż woda wyparuje.
- Przełożyć do miski, dodać sok wyciśnięty z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie zblendować.