Do awokado dodaję tę popularną rybę z puszki. W mig robię najlepszą pastę do chleba i nie tylko

pasta z awokado i tuńczyka
Autor: Shutterstock Z awokado i tuńczyka zrobisz znakomitą pastę do chleba. To pyszne i pełne zdrowia połączenie!
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Czy awokado pasuje do tuńczyka? Najlepiej się o tym przekonać, wybierając ten prosty przepis. Pasta z awokado i tuńczyka z puszki to pyszny dodatek do pieczywa i nie tylko. Smakuje znakomicie, jest łatwa i szybka, a także zawiera wiele cennych składników odżywczych. Oto błyskawiczny przepis na pełną smaku i zdrowia pastę z awokado i tuńczyka.

Jakie są korzyści ze spożywania tuńczyka i awokado?

W tym prostym przepisie na pastę do smarowania główne role grają dwa składniki, czyli awokado i tuńczyk. Oba produkty są cenione nie tylko za smak, ale i właściwości prozdrowotne.

Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Zawiera dający uczucie sytości błonnik, witaminy z grupy B, K i C oraz potas. Pozytywnie działa na wzrok. Natomiast tuńczyk to doskonałe źródło białka, kwasów Omega-3, witaminy D oraz selenu, potasu i żelaza.

Połączenie tuńczyka i awokado w tej pysznej paście do chleba to nie tylko mnóstwo smaku. Ma pozytywny wpływ na zdrowie. To wyśmienite smarowidło do chleba stanowi idealne połączenie białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Pasta z tuńczyka i awokado wspiera pracę serca i mózgu, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Dostarcza energii i daje uczucie sytości, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi.

Co można dodać do pasty z awokado?

W tym prostym przepisie na pastę do chleba wykorzystuje się tylko kilka składników. Lista niezbędnych produktów jest krótka. Są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Dlatego tę znakomitą i pełną zdrowia pastę można robić bez względu na pogodę. Sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu.

Co jest potrzebne, aby zrobić domową pastę do chleba? Oprócz tytułowych składników, czyli awokado i tuńczyka w sosie własnym z puszki, należy zaopatrzyć się w czerwoną cebulę, jogurt grecki, sok z cytryny, musztardę oraz dwie przyprawy. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują, tworząc to wyborne smarowidło do pieczywa i nie tylko. Pasta świetnie smakuje także z waflami ryżowymi i świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.

Jak zrobić pastę z tuńczyka i awokado?

Przepis na wyborną pastę przygotowaną z awokado i tuńczyka z puszki nie jest skomplikowany. Jego największą zaletą jest czas przygotowania. Zrobienie takiej pasty nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Składników nie trzeba wcześniej gotować czy smażyć. Wystarczy kilka prostych kroków, aby w parę minut przyrządzić tę wyborną pastę.

Jak więc zrobić pastę z awokado i tuńczyka? Z tym przepisem jest to łatwe i ekspresowe, a wrażenia smakowe zachwycają.

  • 1. krok – rozgniecenie awokado i wymieszanie z sokiem z cytryny, aby nie ściemniało
  • 2. krok – dodanie odsączonego z sosu tuńczyka
  • 3. krok – dodanie do awokado i tuńczyka pozostałych składników i przypraw
  • 4. krok – dokładnie wymieszanie składników na pastę

SKŁADNIKI

  • 1 awokado
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • siemię lniane
  • świeże zioła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado przekroić na pół i za pomocą łyżeczki usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki.
  • Awokado skropić sokiem z cytryny i dokładnie rozgnieść widelcem.
  • Dodać dokładnie odsączonego z sosu tuńczyka i wymieszać, rozdrabniając składniki widelcem.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jogurt grecki i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą pastę.
  • Podawać z ulubionym pieczywem lub waflami ryżowymi na śniadanie i kolację lub jako przekąskę. Wierzch kanapek posypać siemieniem lnianym i udekorować świeżymi ziołami.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej