To najlepsza kanapka, jaką jadłam. Ta wędzona ryba pysznie komponuje się z zielonym sosem

Historia kanapek sięga czasów starożytnych. Przez tysiące lat powstało mnóstwo odmian i przepisów na kanapki, które stały się popularne na całym świecie. Jada się je na śniadanie i kolację czy nawet na obiad. Wśród przepisów jest jeden, który zasługuje na szczególnie wyróżnienie. Kanapka z sosem guacamole i wędzonym łososiem to nie tylko mnóstwo smaku, ale spora porcja zdrowia. Zobaczcie, jak i dlaczego warto ją zrobić.
Czy można jeść łososia i guacamole razem?
Jeżeli zastanawiacie się, czy guacamole pasuje do łososia, najlepiej przekonać się o tym, wybierając ten przepis. Pyszna i sycąca kanapka z łososiem wędzonym wzbogacona sosem guacamole to najlepsza odpowiedź. Oba składniki są nie tylko smaczne i dobrze się ze sobą komponują. Zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji odżywczych, witamin i minerałów.
Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3, które wspierają pracę serca i mózgu. Wędzona ryba jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B i D oraz potasu i selenu. Z kolei sos guacamole stanowi skarbnicę korzystnych dla serca jednonienasyconych tłuszczy. Zawiera dający uczucie sytości błonnik, witaminy K i C oraz potas i kwas foliowy.
Jak zrobić kanapkę z guacamole i wędzonym łososiem?
Przepis na pełną smaku kanapkę z dodatkiem meksykańskiego sosu guacamole i wędzonego łososia nie jest trudny. To pyszne i zdrowe małe danie robi się łatwo i szybko. To świetny patent na kanapki w nowej i smakowitej odsłonie, które urzekną już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie oczarują wybornym smakiem.
Jak więc przyrządzić pyszne kanapki z dodatkiem wędzonego łososia i zielonego guacamole z awokado? Przygotowanie jest proste i zajmuje tylko kilka minut. Pierwszym krokiem jest przyrządzenie domowego sosu guacamole. Smaruje się nim chleb, a na wierzchu układa kawałki wędzonego łososia. Kromki chleba można podpiec w piekarniku lub tosterze. Dzięki temu kanapki będą przyjemnie chrupać w trakcie jedzenia.
Czym wzbogacić kanapki z łososiem i guacamole?
Ten prosty przepis na pełne smaku i zdrowia domowe kanapki z guacamole i łososiem wędzonym można modyfikować. Dodając inne składniki, śniadanie czy kolacja będą jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Czym więc podkręcić te wyborne kanapki z łososiem i sosem guacamole?
- jajka – ugotowane na twardo lub w koszulkach
- sery – feta, mozzarella, pleśniowy
- warzywa i zioła – zielony ogórek, pomidory, czerwona cebula, kiełki, rukola, szpinak, kolendra
- ziarna i przyprawy – biały lub czarny sezam, płatki chili
SKŁADNIKI
- 4 kromki chleba na zakwasie
- 150 g wędzonego łososia
- 1 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wlać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Kromki chleba posmarować sosem guacamole. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonego łososia.
- Podawać na śniadanie lub kolację czy jako przekąskę.