Ścieram na tarce i mieszam ze śmietankowym serkiem. W 10 minut robię znakomitą pastę benedyktyńską

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pasta benedyktyńska to świetny dodatek do pieczywa, który odmieni kanapki. To pyszne połączenie kremowego serka ze świeżymi ogórkami robi się bardzo prosto i bez zbędnych komplikacji. Przepis warto zapisać, ponieważ to najlepszy wiosenny dodatek do chleba. Oto szybki przepis na smaczną pastę benedyktyńską.
Z czego zrobić pastę benedyktyńską?
Lista składników, które niezbędne są do przyrządzenia wybornej pasty benedyktyńskiej, nie jest długa. Znalazły się na niej łatwo dostępne produkty. Jednym z nich są ogórki gruntowe, które już można kupić w sklepach i na bazarkach. Pozostałe składniki często wykorzystuje się do przygotowania innych potraw i można je dostać przez cały rok, a wiele osób zawsze ma je w domu.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania domowej pasty benedyktyńskiej? Na liście produktów znalazły się:
- serek śmietankowy
- warzywa i zioła – ogórki gruntowe, cebula, czosnek, koperek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić pastę benedyktyńską?
Przepis na pastę benedyktyńską jest dość stary i pochodzi z USA. To właśnie tam, w stanie Kentucky na przełomie XIX i XX wieku, restauratorka Jennie Carter Benedict opracowała pierwszą recepturę na ten doskonały dodatek do pieczywa. Przepis, który znajdziecie poniżej, nieco różni się od amerykańskiego pierwowzoru, ale pasta jest tak samo pyszna.
Pasta benedyktyńska z ogórków i serka śmietankowego nie jest trudna. Składników nie trzeba wcześniej gotować czy piec. Wystarczy odpowiednio je pokroić i wymieszać w miseczce. Gotową pastę warto wstawić do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki się połączyły.
Jak się robi pastę benedyktyńską? Ogórkowe smarowidło do pieczywa można przygotować w 10 minut.
- 1. krok – starcie na tarce ogórków
- 2. krok – połączenie ogórków z cebulą, czosnkiem i koperkiem
- 3. krok – wymieszanie składników z serkiem śmietankowym
- 4. krok – schłodzenie pasty benedyktyńskiej w lodówce
Jak podawać pastę benedyktyńską?
Pełna smaku pasta benedyktyńska, którą robi się łatwo i szybko, to wiosenny dodatek do pieczywa. Świetnie łączy się z chlebem na zakwasie i bułeczkami z ziarnami. Można podać do niej chrupiące tosty na ciepło. Pastę benedyktyńską można też podać jako dodatek do przekąsek, który zastąpi dip czosnkowy czy salsę pomidorową. Smacznie komponuje się z potrawami z grilla. Zaletą tej wybornej pasty z ogórków i serka śmietankowego jest to, że można ją jeść nawet na diecie odchudzającej. Nie dodaje się do niej majonezu, więc nie zawiera dużo tłuszczu. Jest za to pełna białka, witamin i minerałów.
SKŁADNIKI
- 250 g serka śmietankowego
- 2 ogórki gruntowe
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Dodać startą na tarce na małych oczkach cebulę, odciskając ją z nadmiaru wody.
- Dodać serek śmietankowy, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Wstawić do lodówki na 30 minut lub dłużej.
- Podawać jako dodatek do pieczywa i świeżych warzyw.