Przepis mam od serbskiego kucharza. Ta pasta jest idealnie ostra i podkręca smak wielu dań

pasta urnebes
Autor: Shutterstock Ta bałkańska pasta to hit. Zrobisz ją w 5 minut z kilku niedrogich składników.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ostra pasta urnebes pochodzi z kuchni bałkańskiej i powoli zaczyna zdobywać coraz więcej fanów w naszym kraju. Nic dziwnego, ponieważ jest pyszna, idealnie pikantna i błyskawiczna do przygotowania w domu. Pasuje nie tylko do pieczywa, ale i wielu potraw na ciepło i przekąsek. Poznajcie bałkański przepis na pyszną i aromatyczną pastę urnebes.

Czym jest urnebes?

Pasta urnebes jest popularna w Serbii, Czarnogórze i Macedonii. Ten ostry w smaku dodatek pasuje do chleba, mięs pieczonych na ruszcie oraz warzyw. Do przygotowania urnebes potrzebnych jest tylko kilka prostych produktów, które bez problemu można kupić w naszych sklepach. Pastę przyrządza się na bazie sera twarogowego, ale równie dobrze sprawdzi się feta. Jego smak podkręca kilka ząbków czosnku i mielona ostra papryka. Dzięki kwaśnej śmietanie i oliwie z oliwek bałkańska pasta ma przyjemną konsystencję. Bałkańską pastę można wzbogacić drobno posiekaną papryczką chili.

Jak zrobić urnebes?

Przepis na pyszną i w sam raz ostrą pastę twarogową pochodzi z Bałkanów. To łatwa receptura na wyśmienity dodatek do wielu różnych potraw, który odmieni ich smak. Przygotowanie jest błyskawiczne, ale zanim trafi na stół powinna spędzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Dzięki temu smaki się połączą i bałkański przysmak będzie smakował znakomicie.

Jak więc zrobić bałkańską pastę twarogową urnebes? Przepis nie jest skomplikowany, a efekt końcowy pozytywnie zaskoczy nawet największych smakoszy.

  • 1. krok – rozgniecenie sera twarogowego
  • 2. krok – wymieszanie twarogu ze śmietaną, oliwą z oliwek, czosnkiem i przyprawami
  • 3. krok – schłodzenie pasty urnebes w lodówce

Jak podawać urnebes?

Ostra bałkańska pasta twarogowa jest uniwersalna i można ją robić przez cały rok. Sprawdzi się zawsze i podbije niejedno podniebienie. Można podawać ją jako przekąskę z pieczywem, grzankami, krakersami lub podpłomykami. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami i może być ciekawym elementem deski serów. Urnebes pysznie komponuje się z grillowanymi mięsami, pieczonymi ziemniakami i potrawami z jajek. Można wykorzystać ją jako sos do makaronu i dip do słonych przekąsek.

SKŁADNIKI

  • 200 g sera twarogowego lub fety
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser przełożyć do miski i rozgnieść widelcem lub praską.
  • Wlać śmietanę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać oliwę z oliwek i doprawić ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, potraw z grilla i przekąsek.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej