Klasyczny hummus zamień na ten z czerwonej soczewicy. Pikantny, kremowy i pyszny

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Hummus można przygotować w różnych postaciach: z burakami, papryką czy pomidorami. My jednak proponujemy wypróbować ten przepyszny, kremowy i lekko pikantny hummus z czerwonej soczewicy. To idealna alternatywa dla tradycyjnego dipu, która zachwyci każdego.
Alternatywa dla tradycyjnego hummusu. Kremowa konsystencja z lekkim kopem
Prosty, pyszny i lekko pikantny - hummus z czerwonej soczewicy to prawdziwy hit, który rozkocha w sobie każdego. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować dip, który jest świetną alternatywą dla klasycznego hummusu z ciecierzycy. Jeśli więc masz ochotę na coś nowego - ten przepis jest dla ciebie.
Hummus z czerwonej soczewicy jest prosty w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. Dużą zasługę w tym trzeba przyznać przyprawom, które nadają mu charakterystycznego smaku i aromatu. Sprawdzi się on świetnie jako przekąska oraz "smarowidło".
Co ciekawe, naszego hummusu można użyć również jako dressing. Wystarczy kilka łyżek hummusu rozcieńczyć wodą albo oliwą z oliwek i polać nim ulubioną sałatkę, albo miskę z komosą ryżową - dzięki temu będzie smakowała niesamowicie.
Jest to prosty sposób na pyszny dip, który każdemu przypadnie do góry. Jest on całkowicie wegański i świetnie się będzie komponował z pokrojonymi warzywami, pitą czy chlebkami naan. Jeśli więc nie wiesz, co przygotować na spotkanie ze znajomymi - to właśnie twoja odpowiedź.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 łyżki tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 cm korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 papryczki chili
- 1-2 łyżeczki kminu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy soczewicę.
- Gotujemy pod przykryciem, aż będzie miękka.
- Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami.
- Blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Jeśli wyjdzie zbyt gęsty możemy dodać trochę wody.