Klasyczny hummus zamień na ten z czerwonej soczewicy. Pikantny, kremowy i pyszny

Klasyczny hummus zamień na ten z czerwonej soczewicy. Pikantny, kremowy i pyszny
Autor: Shutterstock.com Klasyczny hummus zamień na ten z czerwonej soczewicy. Pikantny, kremowy i pyszny
łatwy
10 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Hummus można przygotować w różnych postaciach: z burakami, papryką czy pomidorami. My jednak proponujemy wypróbować ten przepyszny, kremowy i lekko pikantny hummus z czerwonej soczewicy. To idealna alternatywa dla tradycyjnego dipu, która zachwyci każdego.

Alternatywa dla tradycyjnego hummusu. Kremowa konsystencja z lekkim kopem

Prosty, pyszny i lekko pikantny - hummus z czerwonej soczewicy to prawdziwy hit, który rozkocha w sobie każdego. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować dip, który jest świetną alternatywą dla klasycznego hummusu z ciecierzycy. Jeśli więc masz ochotę na coś nowego - ten przepis jest dla ciebie.

Hummus z czerwonej soczewicy jest prosty w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. Dużą zasługę w tym trzeba przyznać przyprawom, które nadają mu charakterystycznego smaku i aromatu. Sprawdzi się on świetnie jako przekąska oraz "smarowidło".

Co ciekawe, naszego hummusu można użyć również jako dressing. Wystarczy kilka łyżek hummusu rozcieńczyć wodą albo oliwą z oliwek i polać nim ulubioną sałatkę, albo miskę z komosą ryżową - dzięki temu będzie smakowała niesamowicie.

Jest to prosty sposób na pyszny dip, który każdemu przypadnie do góry. Jest on całkowicie wegański i świetnie się będzie komponował z pokrojonymi warzywami, pitą czy chlebkami naan. Jeśli więc nie wiesz, co przygotować na spotkanie ze znajomymi - to właśnie twoja odpowiedź.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 papryczki chili
  • 1-2 łyżeczki kminu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy soczewicę.
  • Gotujemy pod przykryciem, aż będzie miękka.
  • Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami.
  • Blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Jeśli wyjdzie zbyt gęsty możemy dodać trochę wody.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej