Ciecierzycę mieszam z tymi składnikami i wstawiam do piekarnika. Każdy prosi o dokładkę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ciecierzyca tandoori to rewelacyjny indyjski przysmak, który pobije każde podniebienie. To wegetariańskie danie jest pełne smaku i aromatu dzięki specjalnie dobranym przyprawom. To właśnie one sprawiają, że pieczona ciecierzyca jest tak dobra. Przepis na pyszną ciecierzycę tandoori nie jest skomplikowany. Przekonajcie się sami i sprawdźcie, jak zrobić obłędną pieczoną ciecierzycę.
Z czego zrobić ciecierzycę tandoori?
Pyszna pieczona ciecierzyca tandoori to danie, które inspirowane jest smakami Indii. Na liście składników znalazły się produkty, które z łatwością można kupić w naszych sklepach. Większość składników to przyprawy, które nadają orientalnego aromatu i wyjątkowego smaku.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszną ciecierzycę tandoori? Te składniki są niezbędne:
- ciecierzyca w zalewie
- pomidorki koktajlowe
- pasta paprykowa
- koncentrat pomidorowy
- oliwa z oliwek
- miód
- czosnek
- przyprawy – sól, pieprz cayenne, imbir, kminek, kolendra, płatki chili
Jak zrobić ciecierzycę tandoori?
Indyjski przepis na ten wyborny przysmak z ciecierzycą w roli głównej robi się łatwo. Przygotowanie jest błyskawiczne, ale należy pamiętać, że danie piecze się w piekarniku przez godzinę. W tym czasie ciecierzyca, pomidorki koktajlowe i czosnek idealnie przejdą przyprawami.
Jak więc upiec smakowitą ciecierzycę tandoori w piekarniku? Przepis zachwyci łatwością przygotowania. To dobra lekcja dla osób, które dopiero uczą się, jak gotować w domu.
- 1. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
- 2. krok – wymieszanie ciecierzycy z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem
- 3. krok – połączenie składników z sosem pomidorowym
- 4. krok – upieczenie ciecierzycy w piekarniku
Jak podawać ciecierzycę tandoori?
Ciecierzyca upieczona według tego sprawdzonego przepisu inspirowanego kuchnią indyjską jest pyszna. Zachwyci smakiem i aromatem nie tylko wegetarian, ale i mięsożerców. Tak przyrządzoną ciecierzycę można serwować na obiad bez mięsa lub jako przekąskę na ciepło. To również pomysł na jedzenie na wynos i oryginalną kolację.
Aromatyczna ciecierzyca tandoori dobrze smakuje sama, ale warto podać do niej różne dodatki. W wersji obiadowej sprawdzi się ryż. Pysznie łączy się z chlebkami pita i naan. Danie można posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smak pieczonej ciecierzycy tandoori podkręci świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki.
SKŁADNIKI
- 300 g ciecierzycy w zalewie
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki pasty paprykowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- szczypta płatków chilli
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Koncentrat pomidorowy wymieszać z pastą paprykową, oliwą z oliwek i miodem. Doprawić solą, pieprzem cayenne, imbirem, kminkiem i kolendrą oraz płatkami chili.
- Do formy do zapiekania przełożyć odsączoną ciecierzycę i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz obrane ząbki czosnku. Wymieszać.
- Wlać sos pomidorowy i wymieszać.
- Formę przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut. W połowie pieczenia zamieszać.
- Podawać na ciepło z natką pietruszki lub kolendrą, z ryżem lub chlebkami pita oraz ćwiartkami cytryny lub limonki.