Ciecierzycę mieszam z tymi składnikami i wstawiam do piekarnika. Każdy prosi o dokładkę

ciecierzyca tandoori
Autor: Shutterstock Wegetariański obiad lub aromatyczna przekąska. Ciecierzyca tandoori smakuje obłędnie.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ciecierzyca tandoori to rewelacyjny indyjski przysmak, który pobije każde podniebienie. To wegetariańskie danie jest pełne smaku i aromatu dzięki specjalnie dobranym przyprawom. To właśnie one sprawiają, że pieczona ciecierzyca jest tak dobra. Przepis na pyszną ciecierzycę tandoori nie jest skomplikowany. Przekonajcie się sami i sprawdźcie, jak zrobić obłędną pieczoną ciecierzycę.

Z czego zrobić ciecierzycę tandoori?

Pyszna pieczona ciecierzyca tandoori to danie, które inspirowane jest smakami Indii. Na liście składników znalazły się produkty, które z łatwością można kupić w naszych sklepach. Większość składników to przyprawy, które nadają orientalnego aromatu i wyjątkowego smaku.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszną ciecierzycę tandoori? Te składniki są niezbędne:

  • ciecierzyca w zalewie
  • pomidorki koktajlowe
  • pasta paprykowa
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • czosnek
  • przyprawy – sól, pieprz cayenne, imbir, kminek, kolendra, płatki chili

Jak zrobić ciecierzycę tandoori?

Indyjski przepis na ten wyborny przysmak z ciecierzycą w roli głównej robi się łatwo. Przygotowanie jest błyskawiczne, ale należy pamiętać, że danie piecze się w piekarniku przez godzinę. W tym czasie ciecierzyca, pomidorki koktajlowe i czosnek idealnie przejdą przyprawami.

Jak więc upiec smakowitą ciecierzycę tandoori w piekarniku? Przepis zachwyci łatwością przygotowania. To dobra lekcja dla osób, które dopiero uczą się, jak gotować w domu.

  • 1. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
  • 2. krok – wymieszanie ciecierzycy z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem
  • 3. krok – połączenie składników z sosem pomidorowym
  • 4. krok – upieczenie ciecierzycy w piekarniku

Jak podawać ciecierzycę tandoori?

Ciecierzyca upieczona według tego sprawdzonego przepisu inspirowanego kuchnią indyjską jest pyszna. Zachwyci smakiem i aromatem nie tylko wegetarian, ale i mięsożerców. Tak przyrządzoną ciecierzycę można serwować na obiad bez mięsa lub jako przekąskę na ciepło. To również pomysł na jedzenie na wynos i oryginalną kolację.

Aromatyczna ciecierzyca tandoori dobrze smakuje sama, ale warto podać do niej różne dodatki. W wersji obiadowej sprawdzi się ryż. Pysznie łączy się z chlebkami pita i naan. Danie można posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smak pieczonej ciecierzycy tandoori podkręci świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki.

SKŁADNIKI

  • 300 g ciecierzycy w zalewie
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki pasty paprykowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • szczypta płatków chilli
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Koncentrat pomidorowy wymieszać z pastą paprykową, oliwą z oliwek i miodem. Doprawić solą, pieprzem cayenne, imbirem, kminkiem i kolendrą oraz płatkami chili.
  • Do formy do zapiekania przełożyć odsączoną ciecierzycę i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz obrane ząbki czosnku. Wymieszać.
  • Wlać sos pomidorowy i wymieszać.
  • Formę przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut. W połowie pieczenia zamieszać.
  • Podawać na ciepło z natką pietruszki lub kolendrą, z ryżem lub chlebkami pita oraz ćwiartkami cytryny lub limonki.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej