Pomidorki koktajlowe w słoikach. Sekretem ich smaku jest pikantna zalewa
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pomidorki koktajlowe w pikantnej octowej zalewie to pyszna przekąska na zimowe wieczory. Zamknięte w słoikach pyszne małe pomidorki urzekną nie tylko smakiem. Przepis jest bardzo łatwy, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Zobaczcie, jak zrobić pomidorki koktajlowe w słoikach na zimę.
Pomidorki koktajlowe w słoikach – składniki
Aby zrobić słoiki z pomidorkami koktajlowymi na zimę, będzie potrzebnych kilka łatwo dostępnych składników. Są w sklepach przez cały rok, a wiele z nich zawsze jest w domu. Na liście znalazły się więc takie produkty jak
- pomidorki koktajlowe
- papryczki chili
- świeże zioła – koperek i natka pietruszki
- woda
- olej
- ocet jabłkowy
- czosnek
- miód
- przyprawy – sól, czarny pieprz w ziarnach, liście laurowe
Jak zrobić pomidorki koktajlowe w słoikach?
Przepis na pyszne pomidorki koktajlowe w pikantnej octowej zalewie nie jest skomplikowany. Proporcje składników podane w przepisie pozwalają przygotować osiem słoików o pojemności 500 ml.
Do słoików wkłada się pomidorki. Można wykorzystać czerwone lub żółte pomidorki. Pięknie będą prezentować się słoiki z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Nie należy ich ściskach, ani ugniatać. Dodaje się do nich pokrojoną w paski papryczkę chili, ząbki czosnku, świeże zioła, liście laurowe i ziarna czarnego pieprzu. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy z wody, octu i soli. Składniki należy zagotować, a następnie lekko ostudzić i wymieszać z miodem i olejem. Zalewę od razu wlewa się do słoików, mocno zakręca i pasteryzuje. Najlepsza będzie pasteryzacja na mokro przez 20 minut. Słoiki należy odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuje się je w ciemnym i suchym miejscu jak szafka kuchenna czy spiżarnia.
Z czym podawać pomidorki koktajlowe w słoikach?
Przepis na pomidorki koktajlowe na zimę, warto wykorzystać przygotowując przetwory. Przyrządzone według tego przepisu małe pomidory w ostrej zalewie to pomysł na smakowitą przekąskę na chłodne dni. Pysznie smakują same, ale mogą być także dodatkiem do dań głównych mięsnych lub wegetariańskich. To również ciekawy składnik sałatek.
SKŁADNIKI
- 2 kg pomidorów koktajlowych
- 4 szklanki wody
- 250 ml oleju
- 250 ml octu jabłkowego
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 główka czosnku
- 8 liści laurowych
- 4 papryczki chili
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryczki chili przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Koperek i natkę pietruszki grubo posiekać. Czosnek podzielić na ząbki i obrać.
- Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Do każdego słoika włożyć paski chili i ząbki czosnku. Wsypać czarny pieprz w ziarnach i włożyć liście laurowe. Wsypać koperek i natkę pietruszki.
- Do garnka wlać wodę i ocet. Wsypać sól. Zagotować, zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Wlać olej i dodać miód. Dokładnie wymieszać.
- Gorącą zalewę wlać do słoików z pomidorkami koktajlowymi. Zakręcić.
- Słoiki pasteryzować na mokro przez 20 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.