Pomidorki koktajlowe w słoikach. Sekretem ich smaku jest pikantna zalewa

Pomidorki koktajlowe w słoikach
Autor: Shutterstock Pomidorki koktajlowe w słoikach są proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne.
łatwy
60 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pomidorki koktajlowe w pikantnej octowej zalewie to pyszna przekąska na zimowe wieczory. Zamknięte w słoikach pyszne małe pomidorki urzekną nie tylko smakiem. Przepis jest bardzo łatwy, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Zobaczcie, jak zrobić pomidorki koktajlowe w słoikach na zimę.

Pomidorki koktajlowe w słoikach – składniki

Aby zrobić słoiki z pomidorkami koktajlowymi na zimę, będzie potrzebnych kilka łatwo dostępnych składników. Są w sklepach przez cały rok, a wiele z nich zawsze jest w domu. Na liście znalazły się więc takie produkty jak

  • pomidorki koktajlowe
  • papryczki chili
  • świeże zioła – koperek i natka pietruszki
  • woda
  • olej
  • ocet jabłkowy
  • czosnek
  • miód
  • przyprawy – sól, czarny pieprz w ziarnach, liście laurowe

Jak zrobić pomidorki koktajlowe w słoikach?

Przepis na pyszne pomidorki koktajlowe w pikantnej octowej zalewie nie jest skomplikowany. Proporcje składników podane w przepisie pozwalają przygotować osiem słoików o pojemności 500 ml.

Do słoików wkłada się pomidorki. Można wykorzystać czerwone lub żółte pomidorki. Pięknie będą prezentować się słoiki z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Nie należy ich ściskach, ani ugniatać. Dodaje się do nich pokrojoną w paski papryczkę chili, ząbki czosnku, świeże zioła, liście laurowe i ziarna czarnego pieprzu. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy z wody, octu i soli. Składniki należy zagotować, a następnie lekko ostudzić i wymieszać z miodem i olejem. Zalewę od razu wlewa się do słoików, mocno zakręca i pasteryzuje. Najlepsza będzie pasteryzacja na mokro przez 20 minut. Słoiki należy odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuje się je w ciemnym i suchym miejscu jak szafka kuchenna czy spiżarnia.

Z czym podawać pomidorki koktajlowe w słoikach?

Przepis na pomidorki koktajlowe na zimę, warto wykorzystać przygotowując przetwory. Przyrządzone według tego przepisu małe pomidory w ostrej zalewie to pomysł na smakowitą przekąskę na chłodne dni. Pysznie smakują same, ale mogą być także dodatkiem do dań głównych mięsnych lub wegetariańskich. To również ciekawy składnik sałatek.

SKŁADNIKI

  • 2 kg pomidorów koktajlowych
  • 4 szklanki wody
  • 250 ml oleju
  • 250 ml octu jabłkowego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 8 liści laurowych
  • 4 papryczki chili
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryczki chili przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Koperek i natkę pietruszki grubo posiekać. Czosnek podzielić na ząbki i obrać.
  • Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Do każdego słoika włożyć paski chili i ząbki czosnku. Wsypać czarny pieprz w ziarnach i włożyć liście laurowe. Wsypać koperek i natkę pietruszki.
  • Do garnka wlać wodę i ocet. Wsypać sól. Zagotować, zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Wlać olej i dodać miód. Dokładnie wymieszać.
  • Gorącą zalewę wlać do słoików z pomidorkami koktajlowymi. Zakręcić.
  • Słoiki pasteryzować na mokro przez 20 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Przepis na kiszone pomidory
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej