Co zrobić, aby koperek zawsze był świeży? Wystarczy słoik i najpopularniejsza przyprawa świata

2023-07-11 12:35

Koperek to jedno najpopularniejszych ziół, które nadaje świeżości i podkręca smak wielu potrawom. Co zrobić, aby koperek zawsze był świeży? Istnieje prosty patent, aby zioło zachowało świeżość, aromat i pyszny smak. Jak więc przechowywać koperek?

Jak zrobić koperek do słoików na zimę
Autor: Shutterstock Jak zrobić koperek do słoików na zimę? Ten patent sprawi, że zawsze będzie świeży.

Spis treści

  1. Przechowywanie koperku
  2. Co zrobić, aby koperek zawsze był świeży?
  3. Jak zrobić koperek do słoików na zimę?

Przechowywanie koperku

Najprostszym sposobem przechowywania koperku jest mrożenie. Świeże gałązki wystarczy owinąć, schować do zamrażarki i wyjąć, kiedy tylko jest potrzebny. Jednak ta metoda powoli odchodzi w zapomnienie, ponieważ jest inny trik na zawsze świeży i aromatyczny koperek. Potrzebny będzie słoik i składnik, który jest niedrogi i dostępny w każdym sklepie.

Co zrobić, aby koperek zawsze był świeży?

Koperek będzie zawsze świeży i pyszny, kiedy przełoży się go do czystego i suchego słoika, a następnie wsypie się jeden powszechny produkt. O czym mowa? Sekretnym składnikiem, który pozwoli zachować moc koperku, jest sól. Ta popularna przyprawa, bez której praktycznie nie można obejść się w kuchni, ma wyjątkowe właściwości. Dzięki dodatkowi soli koperek będzie cały czas aromatyczny, świeży i smaczny.

Jak zrobić koperek do słoików na zimę?

Przygotowanie koperku na zimę należy rozpocząć od dokładnego umycia, a nawet wyparzenia i dokładnego osuszenia słoika. Następnie pięć pęczków świeżego koperku trzeba posiekać. Zioło układa się warstwami, przesypując solą. Ostatnią warstwą powinna być sól. Do tylu pęczków koperku potrzebne będzie 250 g niejodowanej soli kamiennej. Słoik należy mocno zakręcić. Tak przygotowany koperek w słoiku na zimę przechowuje się w lodówce i sięga, kiedy tylko zioło jest potrzebne.

Zioła w domu i na balkonie