Co zrobić, aby koperek zawsze był świeży? Wystarczy słoik i najpopularniejsza przyprawa świata
Koperek to jedno najpopularniejszych ziół, które nadaje świeżości i podkręca smak wielu potrawom. Co zrobić, aby koperek zawsze był świeży? Istnieje prosty patent, aby zioło zachowało świeżość, aromat i pyszny smak. Jak więc przechowywać koperek?
Spis treści
- Przechowywanie koperku
- Co zrobić, aby koperek zawsze był świeży?
- Jak zrobić koperek do słoików na zimę?
Przechowywanie koperku
Najprostszym sposobem przechowywania koperku jest mrożenie. Świeże gałązki wystarczy owinąć, schować do zamrażarki i wyjąć, kiedy tylko jest potrzebny. Jednak ta metoda powoli odchodzi w zapomnienie, ponieważ jest inny trik na zawsze świeży i aromatyczny koperek. Potrzebny będzie słoik i składnik, który jest niedrogi i dostępny w każdym sklepie.
Co zrobić, aby koperek zawsze był świeży?
Koperek będzie zawsze świeży i pyszny, kiedy przełoży się go do czystego i suchego słoika, a następnie wsypie się jeden powszechny produkt. O czym mowa? Sekretnym składnikiem, który pozwoli zachować moc koperku, jest sól. Ta popularna przyprawa, bez której praktycznie nie można obejść się w kuchni, ma wyjątkowe właściwości. Dzięki dodatkowi soli koperek będzie cały czas aromatyczny, świeży i smaczny.
Jak zrobić koperek do słoików na zimę?
Przygotowanie koperku na zimę należy rozpocząć od dokładnego umycia, a nawet wyparzenia i dokładnego osuszenia słoika. Następnie pięć pęczków świeżego koperku trzeba posiekać. Zioło układa się warstwami, przesypując solą. Ostatnią warstwą powinna być sól. Do tylu pęczków koperku potrzebne będzie 250 g niejodowanej soli kamiennej. Słoik należy mocno zakręcić. Tak przygotowany koperek w słoiku na zimę przechowuje się w lodówce i sięga, kiedy tylko zioło jest potrzebne.