Wiosenna pasta jajeczna z nowalijkami skradła moje serce. To najlepszy dodatek do pieczywa i nie tylko

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Na straganach powoli zaczynają pojawiać się nowalijki, czyli młode warzywa pełne smaku i dobroczynnych składników odżywczych. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do pasty jajecznej. Wybierzcie więc ten sprawdzony przepis i zaskoczcie bliskich wyśmienitą wiosenną pastą jajeczną z nowalijkami.
Jakie dodatki można dodać do pasty jajecznej?
W tym prostym i szybkim przepisie na pastę kanapkową głównym składnikiem są ugotowane na twardo jajka. Jednak tym, co nadaje jej wyśmienitego smaku i świeżości, są nowalijki. Jajka pysznie komponują się z chrupiącymi rzodkiewkami, ogórkiem gruntowym oraz szczypiorkiem. Smak pasty jajecznej z nowalijkami podkręca musztarda i dwie tradycyjne przyprawy, czyli sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Składniki scala majonez.
Jaki jest przepis na najlepszą pastę jajeczną?
Jeżeli zastanawiacie się, jaka pasta jajeczna jest najlepsza, sprawdźcie ten prosty przepis. Wiosenne smarowidło do chleba z jajek na twardo i nowalijek przygotowuje się łatwo, szybko i przyjemnie. Jedynie jajka na twardo należy ugotować wcześniej. Po ostygnięciu łatwiej się obierają i siekają.
Jak więc zrobić wiosenną pastę jajeczną z dodatkiem nowalijek? Przygotowanie tego przysmaku nie jest trudne. Nawet ci, którzy mają dwie lewe ręce do gotowania, z tym przepisem poradzą sobie na medal.
- 1. krok – przygotowanie sosu do pasty jajecznej
- 2. krok – posiekanie jajek i pokrojenie nowalijek
- 3. krok – połączenie jajek z nowalijkami i sosem
Jak jeść wiosenną pastę jajeczną z nowalijkami?
Wiosenna pasta jajeczna z nowalijkami jest uniwersalna i świetnie smakuje z wieloma dodatkami i można podawać ją na różne sposoby. Pysznie łączy się z pieczywem, takim jak chleb, bułki czy chrupiące tosty. Można podać ją także na krakersach lub w roladkach z szynki czy tortilli i wykorzystać jako nadzienie do jajek faszerowanych na Wielkanoc. Pyszna pasta jajeczna z nowalijkami wybornie smakuje ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.
SKŁADNIKI
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 ogórek gruntowy
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszać z musztardą i doprawić solą oraz pieprzem.
- Jajka drobno posiekać i przełożyć do miski.
- Dodać pokrojone na półplasterki rzodkiewki i ogórek gruntowy.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Podawać na śniadanie, na kolację lub jako przekąskę z ulubionym pieczywem posypaną posiekanym szczypiorkiem.