Wiosenna pasta jajeczna z nowalijkami skradła moje serce. To najlepszy dodatek do pieczywa i nie tylko

wiosenna pasta jajeczna z nowalijkami
Autor: Shutterstock Na wiosnę zrób najlepszą pastę jajeczną do chleba. Dodaj do niej te młode warzywa.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Na straganach powoli zaczynają pojawiać się nowalijki, czyli młode warzywa pełne smaku i dobroczynnych składników odżywczych. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do pasty jajecznej. Wybierzcie więc ten sprawdzony przepis i zaskoczcie bliskich wyśmienitą wiosenną pastą jajeczną z nowalijkami.

Jakie dodatki można dodać do pasty jajecznej?

W tym prostym i szybkim przepisie na pastę kanapkową głównym składnikiem są ugotowane na twardo jajka. Jednak tym, co nadaje jej wyśmienitego smaku i świeżości, są nowalijki. Jajka pysznie komponują się z chrupiącymi rzodkiewkami, ogórkiem gruntowym oraz szczypiorkiem. Smak pasty jajecznej z nowalijkami podkręca musztarda i dwie tradycyjne przyprawy, czyli sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Składniki scala majonez.

Jaki jest przepis na najlepszą pastę jajeczną?

Jeżeli zastanawiacie się, jaka pasta jajeczna jest najlepsza, sprawdźcie ten prosty przepis. Wiosenne smarowidło do chleba z jajek na twardo i nowalijek przygotowuje się łatwo, szybko i przyjemnie. Jedynie jajka na twardo należy ugotować wcześniej. Po ostygnięciu łatwiej się obierają i siekają.

Jak więc zrobić wiosenną pastę jajeczną z dodatkiem nowalijek? Przygotowanie tego przysmaku nie jest trudne. Nawet ci, którzy mają dwie lewe ręce do gotowania, z tym przepisem poradzą sobie na medal.

  • 1. krok – przygotowanie sosu do pasty jajecznej
  • 2. krok – posiekanie jajek i pokrojenie nowalijek
  • 3. krok – połączenie jajek z nowalijkami i sosem

Jak jeść wiosenną pastę jajeczną z nowalijkami?

Wiosenna pasta jajeczna z nowalijkami jest uniwersalna i świetnie smakuje z wieloma dodatkami i można podawać ją na różne sposoby. Pysznie łączy się z pieczywem, takim jak chleb, bułki czy chrupiące tosty. Można podać ją także na krakersach lub w roladkach z szynki czy tortilli i wykorzystać jako nadzienie do jajek faszerowanych na Wielkanoc. Pyszna pasta jajeczna z nowalijkami wybornie smakuje ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ogórek gruntowy
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszać z musztardą i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Jajka drobno posiekać i przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojone na półplasterki rzodkiewki i ogórek gruntowy.
  • Wlać sos i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Podawać na śniadanie, na kolację lub jako przekąskę z ulubionym pieczywem posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej