Spis treści
Co zrobić, żeby jajka na twardo dobrze się obierały?
Jajka na twardo są pyszne, ale obranie ich ze skorupek może być niełatwą czynnością. Zdarza się, że skorupka i błonka mocno przywierają do jajka. Usunięcie ich może spowodować, że razem z nimi odejdą kawałki jajka. Takie jajo nie wygląda zbyt apetycznie i można z niego zrobić jedynie pastę kanapkową. Istnieje kilka sprawdzonych trików kulinarnych, dzięki którym jajka można łatwo i szybko obrać ze skorupek. Jeden z nich zasługuje na wyjątkową uwagę i kosztuje grosze.
Jak łatwo obrać gotowane jajka?
W sieci krąży mnóstwo patentów na obieranie jajek. Najbardziej znaną metodą jest gotowanie jajek na twardo z dodatkiem soli. Inny sposób polega na włożeniu gorącego jajka do słoiczka z zimną wodą i energicznym potrząśnięciu. Dzięki różnicy temperatur skorupka szybko popęka na małe kawałki i łatwiej jest ją usunąć.
Na szczególne wyróżnienie zasługuje trik, dzięki któremu jajka będą się obierać praktycznie same. Do gotujących się jajek warto wlać jedną łyżkę octu. Ten tani i łatwo dostępny produkt wykazuje się wiele właściwości, a jedną z nich jest zmiękczanie. Woda z octem, w której gotują się jajka, sprawia, że zmienia się struktura białka i skorupki. Po ugotowaniu i ostudzeniu jajka idealnie się obierają. Skorupka i błonka odchodzą praktycznie same. Dzięki tej prostej i taniej metodzie jajko po obraniu prezentuje się perfekcyjnie.
W jakich proporcjach gotować jajka w wodzie z octem? Na litr wody należy wlać jedną łyżkę octy. Ta ilość zupełnie wystarczy, aby jajka same się obierały. Ocet w żaden sposób nie wpływa na smak jajek. Skorupka skutecznie je chroni.
Od której strony obierać jajka?
Jajka na twardo należy obierać od szerszej strony. W tym miejscu znajduje się pęcherzyk powietrza. Dlatego najlepiej jest zacząć obieranie od tej strony jaja. Trzeba pamiętać, że jajka ugotowane na twardo o wiele łatwiej obierają się po całkowitym ostudzeniu. Skorupka i błonka idealnie odejdą od zimnego jajka.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne dania z jajkami na twardo w roli głównej. Poniżej znajdziesz także szybki quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o jajkach.
