Wyborne roladki z szynki z pastą jajeczną. Efektowna przekąska na wielkanocne śniadanie
Dieta bezglutenowa
Na tegoroczne Święta Wielkanocne warto przyrządzić smakołyk, który oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem. Pyszne roladki z szynki wypełnione pastą jajeczną to doskonałe urozmaicenie świątecznego menu. Przekąska prezentuje się efektownie i jest wyjątkowo dobra. Zaskoczy także łatwym i błyskawicznym przygotowaniem. Oto sprawdzony przepis na wyborne roladki z szynki z pastą jajeczną.
Roladki z szynki z pastą jajeczną – składniki
Aby samodzielnie przygotować zaskakująco pyszne roladki z szynki, potrzebne są proste i niedrogie produkty, które z łatwością można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Są dostępne przez cały rok, więc roladki sprawdzą się nie tylko w Wielkanoc.
Do przygotowania domowych roladek z szynki wykorzystuje się takie składniki jak:
- szynka wędzona
- ugotowane na twardo jajka
- żółty ser
- ogórek kiszony
- szczypiorek
- majonez
- sól i pieprz
Jak zrobić roladki z szynki z pastą jajeczną?
Efektowne roladki szynkowe po brzegi wypełnione domową pastą jajeczną robi się bardzo łatwo. To prosty przepis na doskonałą przekąskę, która ucieszy oko i podbije podniebienie. Przepis jest szybki, a przyrządzenie roladek nie powinno zająć więcej niż kwadrans. Warto pamiętać, aby jajka ugotować wcześniej.
Jak więc przygotować pyszne roladki z szynki z dodatkiem pasty jajecznej? Przepis to tylko parę bardzo łatwych kroków. Bez obaw mogą skorzystać z niego osoby, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę.
- 1. krok – przygotowanie pasty jajecznej
- 2. krok – nałożenie pasty na plasterki szynki i zawinięcie ich w roladki
- 3. krok – schłodzenie roladek w lodówce
Jak podawać roladki z szynki z pastą jajeczną?
Wyborne roladki z szynki wzbogacone pastą jajeczną to wyjątkowa przekąska. Prezentują się bardzo apetycznie i świetnie smakują. Sprawdzą się podczas wielkanocnego śniadania, ale można przyrządzać je także na inne okazje. To pomysł na drugie śniadanie, imprezową przekąskę i ciekawą kolację dla całej rodziny.
Gotowe roladki z szynki z dodatkiem pasty jajecznej można spiąć wykałaczkami lub związać szczypiorkiem. Warto ułożyć je na większym talerzu lub półmisku. Można podać je na liściach sałaty masłowej, rukoli lub roszponki. Przekąskę wzbogacą świeże zioła jak szczypiorek, koperek czy natka pietruszki.
SKŁADNIKI
- 8 plasterków szynki wędzonej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 50 g startego sera żółtego
- 1 ogórek kiszony
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jajka drobno posiekać i przełożyć do miski.
- Dodać pokrojonego w drobną kostkę i odciśniętego z nadmiaru wody ogórka kiszonego, ser żółty i szczypiorek. Wymieszać.
- Dodać majonez i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Na każdy plasterek szynki nałożyć porcję farszu i zawinąć w roladkę.
- Roladki ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
- Podawać na wielkanocne śniadanie lub jako przekąskę na inne okazje.