Przepis na tę kremową pastę przywiozłam z Grecji. Tirokafteri zachwyciła mnie smakiem i prostym przygotowaniem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Grecja to kraj słońca i pysznego jedzenia. Mnóstwo potraw pochodzących z tego kraju znanych jest na całym świecie. Przepisem, na który warto zwrócić szczególną uwagę, jest pasta tirokafteri. To wyborne połączenie sera feta i kilku łatwo dostępnych produktów, które tworzą obłędne smarowidło nie tylko do chleba. Zobaczcie, jak zrobić urzekającą smakiem pastę tirokafteri.
Z czego zrobić pastę tirokafteri?
Grecka pasta tirokafteri jest smakowitym połączeniem kilku produktów. Chociaż przepis na ten znakomity przysmak pochodzi z kuchni greckiej, wszystkie niezbędne składniki są do kupienia w naszych sklepach. Są dobrze znane i popularne, ponieważ często pojawiają się w wielu przepisach kulinarnych.
Aby przygotować pyszną grecką pastę tirokafteri, potrzebnych jest tylko kilka składników. Co więc należy przygotować, aby zrobić pełną smaku i aromatu pastę kanapkową, którą zajadają się Grecy? Te produkty są niezbędne:
- ser feta
- czerwona papryka
- ocet winny
- oliwa z oliwek
- płatki chili
Jak zrobić tirokafteri?
Przepis na pastę tirokafteri jest bardzo łatwy. To dobra lekcja dla osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w domowym gotowaniu. Ten grecki przysmak jest prosty i w miarę szybki, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Wystarczy zrobić ją raz, aby na stałe zagościła w menu.
Jak więc zrobić smaczną i aromatyczną pastę tirokafteri? Przepis rodem z Grecji nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje tak dużo czasu. Pastę robi się za pomocą ręcznego lub kielichowego blendera.
- 1. krok – upieczenie i obranie ze skórki papryki
- 2. krok – zmiksowanie sera feta z pieczoną papryką i pozostałymi składnikami
- 3. krok – schłodzenie pasty tirokafteri w lodówce
Jak podawać pastę tirokafteri?
Tirokafteri to pyszna pasta, która świetnie smakuje o każdej porze dnia. Jest pyszna, aromatyczna i kremowa. Pastę robi się z prostych produktów z kilka minut. To pomysł na śniadanie i kolację. Pasta wybornie smakuje z pieczywem. Sprawdzi się też jako przekąska. Wystarczy podać do niej paluszki grissini lub pokrojone w słupki świeże warzywa. Zaletą pasty tirokafteri jest to, że świeżość i smak zachowuje do pięciu dni pod warunkiem, że przechowuje się ją w lodówce.
SKŁADNIKI
- 200 g sera feta
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- 1/4 łyżeczki płatków chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut. Wyjąć i ostrożnie przełożyć do woreczka strunowego. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć i obrać ze skórki.
- Pieczoną paprykę przełożyć do blendera. Dodać pokrojony w kostkę ser feta i płatki chili. Wlać ocet winny i oliwę z oliwek.
- Składniki zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki.
- Podawać na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.