Kuchnia grecka: czym się charakteryzuje?
Osoby dbające o zdrowie i piękną sylwetkę powinny polubić kuchnię grecką. Jest zdrowa, lekkostrawna i przede wszystkim pyszna. Jakie dania kuchni greckiej warto na stałe wprowadzić do menu?
Spis treści
Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia grecka to samo zdrowie. Jest pyszna, lekkostrawna i dostarcza organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Jej głównymi składnikami są popularne w kuchniach śródziemnomorskich czosnek, oliwa z oliwek, winogrona a także mnóstwo warzyw w każdej potrawie, takich jak: pomidory, papryka, świeże zioła, natomiast z mięs baranina i oczywiście ryby. Przy każdym posiłku nie może także zabraknąć kieliszka, a nawet butelki wina. Nic dziwnego, że pełna skropionych oliwą z oliwek aromatycznych warzyw, ziół i owoców grecka kuchnia uważana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata.
Greckie przysmaki
Grecy wprost zajadają się takimi potrawami i przysmakami jak choriatiki, ser feta, gros, sałatka grecka, musaka, souvlaki, tzatziki i tym podobne. Potrawy kuchni greckiej są ponadto lekkostrawne, mnóstwo rozmaitych warzyw dodawanych do każdej potrawy dostarcza wielu niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów.
Grecka uczta
Główny posiłek to prawdziwa grecka uczta, najchętniej celebrowana wraz z rodziną i przyjaciółmi. Zazwyczaj składa się jednego dania głównego urozmaiconego kilkoma rodzajami sałat, deską serów i różnymi oliwkami. Nie może zabraknąć także dodatków takich jak wino i chleb, który uważany jest za nieodłączny element każdego posiłku.