Z pieczonej papryki robię pyszną i zdrową pastę. To świetny przepis i na śniadanie, i na imprezę

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zamiast wędliny i sera kanapki można zrobić z pyszną i aromatyczną pastę kanapkową. Domowe smarowidło przygotowane według tego przepisu jest nie tylko smaczne, ale i bogate w składniki odżywcze. Poznajcie prosty przepis na znakomitą pastę kanapkową z pieczonej papryki i włoskiego sera ricotta, która podbije niejedno podniebienie.
Co można zrobić z pieczonej papryki?
Pieczona czerwona papryka to świetny składnik wielu potraw. Można wykorzystać ją do przyrządzenia smakowitych i efektownych przekąsek, zachwycających dań głównych z mięsem, sosów czy nawet domowych przetworów. Idealnie sprawdzi się też do przygotowania wyśmienitej pasty kanapkowej. Wraz z pozostałymi składnikami tworzy obłędne smarowidło do pieczywa, które zachwyci głębokim smakiem i bogactwem witamin oraz minerałów. Pasta z pieczonej papryki i sera ricotta to świetny pomysł na wykorzystanie tego popularnego warzywa.
Jak zrobić pastę z pieczonej papryki i ricotty?
Domowa pasta przyrządzona z pieczonej papryki czerwonej i włoskiego sera ricotta jest pyszna i zdrowa. Wbrew pozorom przygotowanie nie jest trudne. Kluczowa jest jedna czynność, czyli pieczenie papryki. Dzięki temu warzywo zyskuje jeszcze lepszy smak i przyjemną konsystencję. Bez problemu można obrać je ze skórki i zmiksować na gładką pastę.
Jak więc przygotować w domu znakomitą pastę z pieczonej papryki i sera ricotta? Plusem tego przepisu jest nie tylko łatwe przygotowanie, ale i krótka lista składników. Są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.
- 1. krok – upieczenie papryki w piekarniku
- 2. krok – obranie pieczonej papryki ze skórki
- 3. krok – zmiksowanie pieczonej papryki z serem ricotta i pozostałymi składnikami
Jak podawać pastę z pieczonej papryki i ricotty?
Pełna zdrowia domowa pasta do chleba przyrządzona z upieczonej czerwonej papryki i sera ricotta jest pyszna, aromatyczna i uniwersalna. Ma kremową konsystencję i świetnie zastąpi wędlinę czy ser na kanapkach. Doskonale komponuje się z każdym rodzajem pieczywa. Można podawać ją na śniadanie i kolację. Sprawdzi się też jako imprezowa przekąska. Pasta z pieczonej papryki i ricotty doskonale smakuje z nachosami, paluszkami grissini czy świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.
SKŁADNIKI
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki sera ricotta
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć i osuszyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut, aż skórka zacznie się przypalać.
- Gorącą paprykę wyjąć z piekarnika i od razu przełożyć do woreczka strunowego lub do naczynia z pokrywką. Odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i usunąć gniazda nasienne.
- Do blendera przełożyć kawałki papryki, orzechy włoskie i ser ricotta. Wlać oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem, oregano i wędzoną papryką. Zmiksować na gładką pastę.
- Podawać jako pastę kanapkową lub dip do słonych przekąsek i świeżych warzyw.