Z pieczonej papryki robię pyszną i zdrową pastę. To świetny przepis i na śniadanie, i na imprezę

pasta z pieczonej papryki i ricotty
Autor: Shutterstock Kanapki podaj z tą aromatyczną pastą. To pełen smaku i zdrowia dodatek do chleba i nie tylko.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zamiast wędliny i sera kanapki można zrobić z pyszną i aromatyczną pastę kanapkową. Domowe smarowidło przygotowane według tego przepisu jest nie tylko smaczne, ale i bogate w składniki odżywcze. Poznajcie prosty przepis na znakomitą pastę kanapkową z pieczonej papryki i włoskiego sera ricotta, która podbije niejedno podniebienie.

Co można zrobić z pieczonej papryki?

Pieczona czerwona papryka to świetny składnik wielu potraw. Można wykorzystać ją do przyrządzenia smakowitych i efektownych przekąsek, zachwycających dań głównych z mięsem, sosów czy nawet domowych przetworów. Idealnie sprawdzi się też do przygotowania wyśmienitej pasty kanapkowej. Wraz z pozostałymi składnikami tworzy obłędne smarowidło do pieczywa, które zachwyci głębokim smakiem i bogactwem witamin oraz minerałów. Pasta z pieczonej papryki i sera ricotta to świetny pomysł na wykorzystanie tego popularnego warzywa.

Jak zrobić pastę z pieczonej papryki i ricotty?

Domowa pasta przyrządzona z pieczonej papryki czerwonej i włoskiego sera ricotta jest pyszna i zdrowa. Wbrew pozorom przygotowanie nie jest trudne. Kluczowa jest jedna czynność, czyli pieczenie papryki. Dzięki temu warzywo zyskuje jeszcze lepszy smak i przyjemną konsystencję. Bez problemu można obrać je ze skórki i zmiksować na gładką pastę.

Jak więc przygotować w domu znakomitą pastę z pieczonej papryki i sera ricotta? Plusem tego przepisu jest nie tylko łatwe przygotowanie, ale i krótka lista składników. Są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.

  • 1. krok – upieczenie papryki w piekarniku
  • 2. krok – obranie pieczonej papryki ze skórki
  • 3. krok – zmiksowanie pieczonej papryki z serem ricotta i pozostałymi składnikami

Jak podawać pastę z pieczonej papryki i ricotty?

Pełna zdrowia domowa pasta do chleba przyrządzona z upieczonej czerwonej papryki i sera ricotta jest pyszna, aromatyczna i uniwersalna. Ma kremową konsystencję i świetnie zastąpi wędlinę czy ser na kanapkach. Doskonale komponuje się z każdym rodzajem pieczywa. Można podawać ją na śniadanie i kolację. Sprawdzi się też jako imprezowa przekąska. Pasta z pieczonej papryki i ricotty doskonale smakuje z nachosami, paluszkami grissini czy świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.

SKŁADNIKI

  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki sera ricotta
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć i osuszyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut, aż skórka zacznie się przypalać.
  • Gorącą paprykę wyjąć z piekarnika i od razu przełożyć do woreczka strunowego lub do naczynia z pokrywką. Odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i usunąć gniazda nasienne.
  • Do blendera przełożyć kawałki papryki, orzechy włoskie i ser ricotta. Wlać oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem, oregano i wędzoną papryką. Zmiksować na gładką pastę.
  • Podawać jako pastę kanapkową lub dip do słonych przekąsek i świeżych warzyw.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej