Bliskowschodnie smaki nie tylko na śniadanie. Ta pasta idealnie zastąpi masło

Bliskowschodnie smaki nie tylko na śniadanie. Ta pasta idealnie zastąpi masło
Autor: com, Shutterstock Bliskowschodnie smaki nie tylko na śniadanie. Ta pasta idealnie zastąpi masło
łatwy
5 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Śniadanie z przepysznego kremowego i delikatnego serka to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia. Nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest dobry dla naszego zdrowia. Posmakuj tego bliskowschodniego przysmaku, który zachwyca smakiem i swoim prostym składem.

Labneh jest niezwykle prosty w przygotowaniu, przy okazji wspaniale smakując. To danie jest ważne dla bliskowschodniej kuchni. Największą popularność ma w takich krajach jak Liban, Syria, Izrael, Turcja czy Palestyna.

Jak podawać labneh? Propozycji jest całe mnóstwo

Można go podawać na najróżniejsze sposoby. Do najpopularniejszych należy jednak podawanie go jako dip, smarowidło czy dodatek do sałatek. Najlepiej podawać ją polaną oliwą z oliwek i posypaną chilli lub zatarą. Jeśli odpowiednio długo będziemy odsączać serwatkę, to będzie można przygotować z tej pasty kulki, które można przechowywać w oliwie.

Ciekawą propozycją podania może być również dodatek posiekanego czosnku, suszonej mięty i odrobiny świeżego soku z cytryny. Dla tych z nas, którzy lubią nieco słodyczy labneh można również podawać z miodem, orzechami i owocami.

Dlaczego warto jeść labneh? Dobry dla zdrowia

Labneh jest bogaty w białko, probiotyki i zdrowe tłuszcze. Wspomaga trawienie, wzmacnia odporność i dostarcza wapnia, korzystnie wpływając na kości. Co więcej, 100 gramów twego smarowidła zawiera wyłącznie 180 kalorii, dzięki czemu jest to idealny wybór

SKŁADNIKI

  • 500 g pełnotłustego jogurtu - najlepiej sprawdzi się grecki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Potrzebny sprzęt:
  • cienka ściereczka bawełniana bądź gaza
  • miska
  • sitko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt dokładnie mieszamy z solą.
  • Nad miską umieszczamy sitko, wykładamy je gazą i wylewamy na nie nasz jogurt.
  • Zawiązujemy końce gazy, by stworzyć sakiewkę.
  • Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny - w zależności od gęstości, jaką chcemy, by osiągnął nasz labneh.
Beszamel: Jogurt naturalny
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej