Mujadara: pyszny ryż z soczewicą i chrupiącą cebulką

Mujadara to klasyczne danie kuchni Bliskiego Wschodu. Połączenie brązowego ryżu, soczewicy i pysznej karmelizowanej cebulki.
2 1/2 szklanki wody
3/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki i dodatkowo 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
1/2 szklanki brązowej lub pomarańczowej soczewicy, przemytej i odsączonej
1 szklanka brązowego ryżu
2 cebule, pocięte na talarki
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
W średniej wielkości rondelku wymieszaj wodę, sól i 2 łyżki oliwy. Zagotuj. Dodaj brązowy ryż i soczewicę, ponownie doprowadź do wrzenia.
Gdy woda zawrze, gotuj ryż i soczewicę na małym ogniu przez 40-45 minut. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i pozostaw na 5 minut.
Gdy gotuje się ryż i soczewica przygotuj cebulę. Na dużej patelni rozgrzej 1/4 szklanki oliwy, dodaj cebulę i duś ją przez 20-30 minut na średnim ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj, aby cebula była równomiernie złocista. Zdejmij z ognia, dodaj paprykę i zamieszaj.
Wymieszaj ugotowany ryż z soczewicą, wyłóż na półmisek i udekoruj smażoną cebulą, polej oliwą ze smażenia.
Najlepsza jest majudara w temperaturze pokojowej.