Mujadara: pyszny ryż z soczewicą i chrupiącą cebulką
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Mujadara to klasyczne danie kuchni Bliskiego Wschodu. Połączenie brązowego ryżu, soczewicy i pysznej karmelizowanej cebulki.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:
SKŁADNIKI
- 2 1/2 szklanki wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki i dodatkowo 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 1/2 szklanki brązowej lub pomarańczowej soczewicy, przemytej i odsączonej
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 2 cebule, pocięte na talarki
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W średniej wielkości rondelku wymieszaj wodę, sól i 2 łyżki oliwy. Zagotuj. Dodaj brązowy ryż i soczewicę, ponownie doprowadź do wrzenia.
- Gdy woda zawrze, gotuj ryż i soczewicę na małym ogniu przez 40-45 minut. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i pozostaw na 5 minut.
- Gdy gotuje się ryż i soczewica przygotuj cebulę. Na dużej patelni rozgrzej 1/4 szklanki oliwy, dodaj cebulę i duś ją przez 20-30 minut na średnim ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj, aby cebula była równomiernie złocista. Zdejmij z ognia, dodaj paprykę i zamieszaj.
- Wymieszaj ugotowany ryż z soczewicą, wyłóż na półmisek i udekoruj smażoną cebulą, polej oliwą ze smażenia.
- Najlepsza jest majudara w temperaturze pokojowej.