Parówki w cieście francuskim - szybka przekąska za grosze
Parówki w cieście francuskim to smaczna przekąska na ciepło, którą przygotujemy w kilka chwil. Najlepiej skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, które jest tanie i dostępne w każdym markecie spożywczym, dodać ulubione parówki i wstawić na kilka chwil do piekarnika. Nic prostszego, prawda?
Ciasto francuskie
Opakowanie gotowego ciasta francuskiego zawsze warto mieć w lodówce. Co prawda można je przygotować samemu, ale to wymaga to nieco zachodu, tymczasem to gotowe wcale nie jest złe. NIewielki zapasik, który jest pod ręka sprawi, że w każdej chwili można przygotować pyszną, chrupiącą przekąskę - na słodko lub na słono. Oto przepis na francuskie ciasto oraz pomysły na pyszne przekąski.
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Ślimaczki serowe z gotowego ciasta francuskiego
Szybkie pizzerinki z ciasta francuskiego
SKŁADNIKI
- 8 parówek
- 1 opakowania ciasta francuskiego
- 1/2 szklanki pasty pomidorowej
- zioła prowansalskie
- sól
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pastę pomidorową wymieszać z ziołami i solą. Odstawić na kilka minut.
- Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 8 równych części. Każda z nich delikatnie naciąć na środku i posmarować cienko rozmąconym jajkiem.
- Gdy jajko lekko podeschnie posmarować ciasto odrobiną sosu pomidorowego, na każdym kawałku położyć parówkę i dość ciasno zawinąć ciasto wokół niej.
- Kiełbaski w cieście ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.