Parówki w cieście francuskim - szybka przekąska za grosze

Parówki w cieście francuskim
Autor: Shutterstock Parówki w cieście francuskim to smaczna i tania przekąska
łatwy
10 min
4

Parówki w cieście francuskim to smaczna przekąska na ciepło, którą przygotujemy w kilka chwil. Najlepiej skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, które jest tanie i dostępne w każdym markecie spożywczym, dodać ulubione parówki i wstawić na kilka chwil do piekarnika. Nic prostszego, prawda?

Ciasto francuskie

Opakowanie gotowego ciasta francuskiego zawsze warto mieć w lodówce. Co prawda można je przygotować samemu, ale to wymaga to nieco zachodu, tymczasem to gotowe wcale nie jest złe. NIewielki zapasik, który jest pod ręka sprawi, że w każdej chwili można przygotować pyszną, chrupiącą przekąskę - na słodko lub na słono. Oto przepis na francuskie ciasto oraz pomysły na pyszne przekąski.

Ciasto francuskie - przepis

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ślimaczki serowe z gotowego ciasta francuskiego

Szybkie pizzerinki z ciasta francuskiego

SKŁADNIKI

  • 8 parówek
  • 1 opakowania ciasta francuskiego
  • 1/2 szklanki pasty pomidorowej
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pastę pomidorową wymieszać z ziołami i solą. Odstawić na kilka minut.
  • Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 8 równych części. Każda z nich delikatnie naciąć na środku i posmarować cienko rozmąconym jajkiem.
  • Gdy jajko lekko podeschnie posmarować ciasto odrobiną sosu pomidorowego, na każdym kawałku położyć parówkę i dość ciasno zawinąć ciasto wokół niej.
  • Kiełbaski w cieście ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej