Niedrogie ślimaczki serowe z gotowego ciasta francuskiego
2021-12-29
łatwy
15 min
4
Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce. Gotowe kosztuje w sklepie grosze, a wychorować można z niego wiele fantastycznych przekąsek. Najprostsza z nich - to ślimaczki serowe. Aby je przygotować wystarczy płat ciasta, jajko i trochę żółtego sera.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 50 g ostrego żółtego sera
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto rozwinąć i w razie potrzeby rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.
- Jajko rozkłócić i posmarować nim płat ciasta.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć go na połowie ciasta.
- Drugą połowę zawinąć i przykryć nią ser. Delikatnie rozwałkować ciasto, aby płaty się skleiły.
- Tak przygotowane ciasto pokroić w cienkie paseczki i uformować w kształt ślimaka.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, piec 12 minut w temperaturze 180 st. C.
Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?