Niedrogie ślimaczki serowe z gotowego ciasta francuskiego

Ślimaczki serowe z gotowego ciasta francuskiego
Autor: Shutterstock Ślimaczki serowe z gotowego ciasta francuskiego to niedroga i smaczna przegryzka.
łatwy
15 min
4

Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce. Gotowe kosztuje w sklepie grosze, a wychorować można z niego wiele fantastycznych przekąsek. Najprostsza z nich - to ślimaczki serowe. Aby je przygotować wystarczy płat ciasta, jajko i trochę żółtego sera.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 50 g ostrego żółtego sera
  • 1 jajko
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto rozwinąć i w razie potrzeby rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.
  • Jajko rozkłócić i posmarować nim płat ciasta.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć go na połowie ciasta.
  • Drugą połowę zawinąć i przykryć nią ser. Delikatnie rozwałkować ciasto, aby płaty się skleiły.
  • Tak przygotowane ciasto pokroić w cienkie paseczki i uformować w kształt ślimaka.
  • Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, piec 12 minut w temperaturze 180 st. C.
Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej