Ciasto francuskie ze szpinakiem: danie dla bardzo głodnych gości
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Odpowiednio przygotowany i doprawiony szpinak może być naprawdę przepyszny. Jego smak znakomicie komponuje się z ciastem francuskim. Polecamy więc świetne, wytrawne ciasto ze szpinakiem.
Zobacz też:
Ciasto francuskie z pesto - jak zrobić?,
Szybkie rożki ze szpinakiem z ciasta francuskiego,
Co to jest ciasto filo? Czym się różni od ciasta francuskiego?'
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 0,5 kg pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- pieprz i sól
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 opakowanie serka śmietankowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw robimy farsz. Obieramy pieczarki, cebulę, szatkujemy w kosteczkę, potem na rozgrzanej patelni smażymy.
- W tym czasie w drugim garnku odparowujemy szpinak, gdy będzie gotowy dodajemy pieczarki z cebulą. Mieszamy wszystko razem i dodajemy czosnek.
- Następnie rozprowadzamy serek, gdy się rozpuści wlewamy jogurt i przyprawiamy do smaku przyprawami.
- Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto francuskie, odwijamy na blasze i korzystamy z pergaminu, który jest przy cieście.
- Dzielimy ciasto na dwie części. Na jednej kładziemy farsz, a drugą zakrywamy całość, uplatając boki jak pierogi.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza, gdy będzie już nagrzany, wstawiamy ciasto.
- Pieczemy, aż ciasto będzie zarumienione - ok. 18-20 minut. Wyjmujemy i podajemy na gorąco np. z lekką sałatką.