Najlepsza przekąska na diecie? Wystarczy połączyć kaszę z burakiem i upiec w piekarniku
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Od pewnego czasu buraki zyskują coraz więcej fanów. To zdrowe warzywa korzeniowe, które są pyszne, bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. W połączeniu z bezglutenową kaszą jaglaną tworzą doskonałą przekąskę, która idealnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. Oto prosty przepis na wyśmienite kulki z kaszy i buraka.
Kulki z kaszy i buraka – składniki
Ta wyśmienita przekąska jest łatwa do przygotowania w domowych warunkach. Na liście składników znalazły się produkty, które wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Kulki smakują naprawdę pysznie i korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki temu, że pyszne kulki piecze się w piekarniku, są lekkie i mniej kaloryczne niż te smażone na patelni.
Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić pełne zdrowia kulki? Lista składników nie jest długa i znalazły się na niej produkty bogate w niezbędne witaminy, minerały i substancje odżywcze.
- kasza jaglana – bezglutenowa, bogata w błonnik i białko
- burak – źródło antyoksydantów, potasu, magnezu i witamina C
- ser feta – bogata w białko, witaminy A, B i D oraz wapń, magnez i fosfor
- jajko – bogate w białko, żelazo i witaminy z grupy B, A, D, E
- mąka pszenna – łączy wszystkie składniki w jednolitą masę
- przyprawy – czosnek, sól, pieprz, bazylia, tymianek podkręcają smak i nadają aromatu
Jak zrobić kulki z kaszy i buraka?
Przyrządzenie zdrowych i pełnych smaku kulek z kaszy jaglanej, buraka i fety nie jest skomplikowane. Przepis jest nie tylko zdrowy, ale i prosty. Kaszę i buraka warto ugotować wcześniej lub wykorzystać resztki, które zostały z innych potraw.
- 1. krok – połączenie ugotowanej kaszy jaglanej z ugotowanym i startym burakiem i pozostałymi składnikami
- 2. krok – uformowanie kulek i ułożenie ich na blasze do pieczenia
- 3. krok – upieczenie kulek z kaszy i buraka w piekarniku
Jak podawać kulki z kaszy i buraka?
Przepis na domowe kulki przyrządzone z kaszy jaglanej i buraka to proste danie nie tylko dla osób, które zrzucają zbędne kilogramy. Ich smak na pewno skradnie serca fanów zdrowego odżywiania. Zaletą smacznych kulek buraczanych jest to, że dobrze smakują i na ciepło, i na zimno. Sprawdzą się jako dodatek do dań głównych mięsnych i wegetariańskich. To doskonała przekąska między posiłkami i ciekawe danie na domową imprezę.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)
- 1 ugotowany burak
- 50 g sera feta
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrany burak zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć do miski.
- Dodać ugotowaną kaszę jaglaną. Wbić jajko, wsypać mąkę i dodać pokruszony ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi oliwą z oliwek dłońmi formować z masy okrągłe kulki i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
- Podawać na ciepło lub na zimno jako przekąskę.