Najlepsza przekąska na diecie? Wystarczy połączyć kaszę z burakiem i upiec w piekarniku

kulki z kaszy i buraka
Autor: Shutterstock Wymieszaj kaszę z burakiem i zrób kulki. To pyszna i mega zdrowa przekąska z piekarnika.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Od pewnego czasu buraki zyskują coraz więcej fanów. To zdrowe warzywa korzeniowe, które są pyszne, bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. W połączeniu z bezglutenową kaszą jaglaną tworzą doskonałą przekąskę, która idealnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. Oto prosty przepis na wyśmienite kulki z kaszy i buraka.

Kulki z kaszy i buraka – składniki

Ta wyśmienita przekąska jest łatwa do przygotowania w domowych warunkach. Na liście składników znalazły się produkty, które wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Kulki smakują naprawdę pysznie i korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki temu, że pyszne kulki piecze się w piekarniku, są lekkie i mniej kaloryczne niż te smażone na patelni.

Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić pełne zdrowia kulki? Lista składników nie jest długa i znalazły się na niej produkty bogate w niezbędne witaminy, minerały i substancje odżywcze.

  • kasza jaglana – bezglutenowa, bogata w błonnik i białko
  • burak – źródło antyoksydantów, potasu, magnezu i witamina C
  • ser feta – bogata w białko, witaminy A, B i D oraz wapń, magnez i fosfor
  • jajko – bogate w białko, żelazo i witaminy z grupy B, A, D, E
  • mąka pszenna – łączy wszystkie składniki w jednolitą masę
  • przyprawy – czosnek, sól, pieprz, bazylia, tymianek podkręcają smak i nadają aromatu

Jak zrobić kulki z kaszy i buraka?

Przyrządzenie zdrowych i pełnych smaku kulek z kaszy jaglanej, buraka i fety nie jest skomplikowane. Przepis jest nie tylko zdrowy, ale i prosty. Kaszę i buraka warto ugotować wcześniej lub wykorzystać resztki, które zostały z innych potraw.

  • 1. krok – połączenie ugotowanej kaszy jaglanej z ugotowanym i startym burakiem i pozostałymi składnikami
  • 2. krok – uformowanie kulek i ułożenie ich na blasze do pieczenia
  • 3. krok – upieczenie kulek z kaszy i buraka w piekarniku

Jak podawać kulki z kaszy i buraka?

Przepis na domowe kulki przyrządzone z kaszy jaglanej i buraka to proste danie nie tylko dla osób, które zrzucają zbędne kilogramy. Ich smak na pewno skradnie serca fanów zdrowego odżywiania. Zaletą smacznych kulek buraczanych jest to, że dobrze smakują i na ciepło, i na zimno. Sprawdzą się jako dodatek do dań głównych mięsnych i wegetariańskich. To doskonała przekąska między posiłkami i ciekawe danie na domową imprezę.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)
  • 1 ugotowany burak
  • 50 g sera feta
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrany burak zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć do miski.
  • Dodać ugotowaną kaszę jaglaną. Wbić jajko, wsypać mąkę i dodać pokruszony ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi oliwą z oliwek dłońmi formować z masy okrągłe kulki i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
  • Podawać na ciepło lub na zimno jako przekąskę.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej