Gotowanie kaszy jaglanej: jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, działa na organizm m.in przeciwzapalnie, oczyszczająco i regenerująco. Warto więc ją często jadać. Niestety, gotowanie kaszy jaglanej na sypko nie każdemu wychodzi, a źle ugotowana jest twarda i gorzka, co zniechęca do jej spożywania. Sprawdź zatem, jak ugotować kaszę jaglaną, by w pełni cieszyć się jej smakiem, a także zdrowiem. Z naszymi wskazówkami gotowanie kaszy jaglanej okaże się naprawdę łatwe.
Spis treści
Kaszę jaglaną można jeść w postaci kleiku na wodzie lub mleku czy na sypko. Ten ostatni sposób daje więcej możliwości. Tak ugotowaną kaszę jaglaną można podawać do mięs, warzyw, sosów oraz wrzucać do sałatek i rosołu zamiast makaronu.
Gotowanie kaszy jaglanej na sypko krok po kroku?
Wybraną ilość kaszy jaglanej przelej na sicie strumieniem zimnej wody (ok. 15 sekund). Zalej kaszę wrzątkiem i po ok. 10 sekundach odcedź, powtórz zabieg.
Odsączoną kaszę wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i przez kilka minut praż ją, mieszając. Przełóż kaszę do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie wodę.
Owiń przykryty garnek w kilka warstw papieru i owiń w kołdrę czy gruby pled. Po ok. 2 godzinach wyjmiesz kaszę miękką i sypką. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Kasza jaglana: wartości odżywcze
Kasza jaglana pochodzi z łuskanego ziarna prosa. Choć zawiera podobne składniki jak inne kasze, różni się od nich wyjątkowymi "dodatkami" (nie bez powodu mówi się o niej królowa kasz), m.in. lecytyną, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi, oraz krzemionką zbawiennie wpływającą na stan skóry, paznokci, włosów i stawów. Niebagatelną rolę odgrywają też zawarte w niej antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu ograniczają ryzyko zachorowania na raka. Z kolei brak glutenu sprawia, że jest idealnym pokarmem dla osób na diecie bezglutenowej.
Dlaczego warto polubić kaszę jaglaną?