Nietolerancja glutenu. Dieta bezglutenowa - co można jeść, cierpiąc na celiakię?
Celiakia to choroba zapalna jelit o podłożu genetycznym, polegająca na nietolerancji glutenu - białka zawartego w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Ma różne oblicza i choć ujawnia się przeważnie w okresie dziecięcym, coraz cześciej pojawia się i u dorosłych. Sprawdź, które produkty nie zawierają glutenu.
Spis treści
- Gluten - nietolerancja pokarmowa
- Gluten - celiakia
- Celiakia - objawy
- Gluten - produkty pozbawione glutenu
Gluten - nietolerancja pokarmowa
Gluten u osób nietolerujących go działa toksycznie na kosmki jelita cienkiego – doprowadzając do ich zanikania, przez co wchłanianie pokarmu jest upośledzone. Jedyną metodą na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. W Polsce ok. 1 proc. ludzi jest chorych na celiakię – to oficjalne dane, jednak specjaliści uważają, że są one zaniżone, bo ok. 4 proc, społeczeństwa nie wie, że choruje.
Gluten - celiakia
Celiakia, wbrew temu co się powszechnie uważa nie jest alergią (ale bywa z nią mylona). Choroba ta nie przechodzi z wiekiem, nie można z niej wyrosnąć, choć takie opinie czasami słyszy się od niektórych pediatrów – po latach trafiają do lekarzy tacy "wyleczeni" pacjenci z poważnymi już chorobami, wynikającymi z nieprzestrzegania diety.
Choroba może ujawnić się w każdym wieku, obecnie wykrywa się ją najczęściej u osób 30-50-letnich, choć zdarzają się przypadki choroby i u starszych. Co ciekawe kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni.
Celiakia - objawy
Postać klasyczna: bóle brzucha, wzdęcia, biegunki tłuszczowe lub wodniste, niedobory składników pokarmowych np. anemia, utrata wagi, zaburzenia rozwoju u dzieci (m.in. niskorosłość), zmiany w zachowaniu jak np. depresja;
Postać ubogoobjawowa: występują typowe zmiany w błonie śluzowej jelita, niedokrwistość, próchnica zębów, niedorozwój szkliwa zębowego, afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej, podwyższony poziom cholesterolu, zaburzenia, otępienie, schizofrenia, upośledzenie umysłowe, choroba Dühringa, wczesna osteoporoza, nawykowe poronienia;
Postać ukryta – występowanie przeciwciał IGA EMA u osób z prawidłowym wynikiem biopsji jelita cienkiego.
Gluten - produkty pozbawione glutenu
mąka kukurydziana
mąka ryżowa
mąka ziemniaczana
kasza gryczana
mąka gryczana (zmielona kasza)
kasza jaglana
mąka jaglana (zmielona kasza)
mąka grochowa (zmielony groch)
mąka fasolowa (zmielona fasola)
pieczywo bezglutenowe
makarony bezglutenowe
słodycze bezglutenowe