Jak szybko ugotować buraki? Przygotuj 2 garnki, wrzątek i kostki lodu
Buraki to zdrowe i pyszne warzywa, które można wykorzystywać w różnych potrawach. Sprawdzą się w daniach wytrawnych i słodkich wypiekach, nadając im piękny kolor. Jednak gotowanie buraków zajmuje sporo czasu. Jak szybko ugotować buraki? Poznajcie prosty trik, dzięki któremu czas gotowania buraków znacznie się skróci.
Spis treści
- Jak gotować buraki?
- Jak długo gotować buraki?
- Jak szybko ugotować buraki?
- Co zrobić, żeby buraki szybko się ugotowały?
Jak gotować buraki?
Młode buraczki gotuje się szybko. Jednak gotowanie buraków jesienią i zimą nie jest już tak proste. Im buraki są większe i starsze, tym wymagają dłuższego czasu gotowania. Warzywa należy gotować w całości bez obierania ze skórki, dzięki czemu zachowają więcej substancji odżywczych, witamin i minerałów oraz swój oryginalny kolor. Tradycyjne gotowanie buraków polega na włożeniu ich do wody z cukrem. Po zagotowaniu i zmniejszeniu ognia gotuje się je, aż staną się miękkie.
Jak długo gotować buraki?
Czas gotowania starszych i dużych buraków tradycyjną metodą w wodzie może wynieść nawet godzinę. Dopiero po tak długim czasie buraki staną się miękkie i będzie można wykorzystać je jako składnik innych potraw. Mało kto wie, że gotowanie buraków można przyspieszyć i zmniejszyć czas o połowę. Metoda ta pozwoli zaoszczędzić także prąd lub gaz.
Jak szybko ugotować buraki?
Patent na szybkie gotowanie buraków warto zapisać. Ten prosty sposób polega na gotowaniu buraków na dwa garnki. Aby metoda ta zdała egzamin, należy przygotować:
- buraki średniej wielkości
- cukier
- skórkę z razowego chleba
- dwa garnki
- bardzo zimną wodę
- kostki lodu
Co zrobić, żeby buraki szybko się ugotowały?
Patent na dwa garnki jest nieskomplikowany. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie buraków. Najlepsze będą średniej wielkości. Następnie przekłada się je do garnka, wkłada skórkę od chleba i wsypuje cukier. Proporcje cukru to 1 łyżka na 1 kilogram buraków. Do garnka wlewa się wrzątek. Woda powinna całkowicie przykryć buraki i sięgać około 2 cm powyżej ich powierzchni. Buraki gotuje się na średnim ogniu pół godziny. Jeżeli woda będzie się wygotowywać, należy ją uzupełnić. Kiedy 30 minut minie, buraki trzeba odcedzić i przełożyć do drugiego garnka z zimną wodą i lodem. W drugim garnku buraki powinny spędzić 15 minut. Ten prosty zabieg sprawi, że buraki szybko zmiękną. Na koniec wystarczy odcedzić buraki, obrać i wykorzystać do dań obiadowych, sałatek, przekąsek lub słodkich wypieków.
Zobacz galerię i poznaj przepisy na pyszne i zdrowie przetwory z buraków, które możesz zrobić w domu. Poniżej znajdziesz także quiz o czerwonych warzywach.