Szybkie ciasto z burakami. Nie dość, że zdrowe i pyszne, to jeszcze ujmuje kolorem

ciasto z burakami
Autor: Shutterstock Pyszne i orygonalne ciasto z dodatkiem burakow oczaruje smakiem.
łatwy
45 min
12

Pyszne i słodkie ciasto można upiec z najróżniejszych składników. W tym deserze oprócz tradycyjnych składników znalazły się także gotowane buraki. Dzięki nim ciasto jest miękkie, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. Oto łatwy przepis na pyszne i zdrowe ciasto z burakami, które robi się w tempie ekspresowym.

Przepis na ciasto z burakami

  • To łatwy przepis na oryginalne ciasto, które w swoim składzie zawiera ugotowane buraki. Robi się je w kilku bardzo prostych krokach.
  • Przygotowanie ciasta trwa około 15 minut. Czas pieczenia to niecałe pół godziny.
  • Na liście składników są łatwo dostępne produkty. Część z nich zawsze jest w domu.
  • Ciasto robi się za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego.
  • Buraczane ciasto piecze się w kwadratowej formie o wymiarach 20 cm x 20 cm. Należy pamiętać, aby wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Jak wzbogacić ciasto z burakami?

Smak ciasta podkręcą różne dodatki. Można dodać drobno posiekane orzechy jak włoskie, laskowe czy nerkowce. Sprawdzą się suszone owoce. Ciasto wyśmienicie smakuje z rodzynkami, żurawiną, morelami lub daktylami. W okresie świąt Bożego Narodzenia można dodać do niego przyprawę do piernika i posiekane suszone śliwki. Upieczone i ostudzone ciasto posypuje się kakao, cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub dekoruje polewą czekoladową.

SKŁADNIKI

  • 300 g ugotowanych buraków
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane buraki zblendować. Wlać olej, wbić jajka i wyspać cukier. Blendować, aż masa będzie gładka. Przełożyć do miski.
  • Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Dokładnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i udekorować wybranym dodatkiem.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej