Szybkie ciasto z burakami. Nie dość, że zdrowe i pyszne, to jeszcze ujmuje kolorem
Pyszne i słodkie ciasto można upiec z najróżniejszych składników. W tym deserze oprócz tradycyjnych składników znalazły się także gotowane buraki. Dzięki nim ciasto jest miękkie, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. Oto łatwy przepis na pyszne i zdrowe ciasto z burakami, które robi się w tempie ekspresowym.
Przepis na ciasto z burakami
- To łatwy przepis na oryginalne ciasto, które w swoim składzie zawiera ugotowane buraki. Robi się je w kilku bardzo prostych krokach.
- Przygotowanie ciasta trwa około 15 minut. Czas pieczenia to niecałe pół godziny.
- Na liście składników są łatwo dostępne produkty. Część z nich zawsze jest w domu.
- Ciasto robi się za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego.
- Buraczane ciasto piecze się w kwadratowej formie o wymiarach 20 cm x 20 cm. Należy pamiętać, aby wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Jak wzbogacić ciasto z burakami?
Smak ciasta podkręcą różne dodatki. Można dodać drobno posiekane orzechy jak włoskie, laskowe czy nerkowce. Sprawdzą się suszone owoce. Ciasto wyśmienicie smakuje z rodzynkami, żurawiną, morelami lub daktylami. W okresie świąt Bożego Narodzenia można dodać do niego przyprawę do piernika i posiekane suszone śliwki. Upieczone i ostudzone ciasto posypuje się kakao, cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub dekoruje polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
- 300 g ugotowanych buraków
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 80 ml oleju
- 30 g gorzkiego kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane buraki zblendować. Wlać olej, wbić jajka i wyspać cukier. Blendować, aż masa będzie gładka. Przełożyć do miski.
- Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Dokładnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem pokroić na porcje i udekorować wybranym dodatkiem.