Lekkie przekąski: chipsy z buraków. Jak zrobić?
Buraki to wyjątkowo zdrowe warzywa. Zawarte w nich substancje potrafią np. obniżyć ciśnienie we krwi, oczyszczają ją, a nawet powodują wzrost czerwonych ciałek. Warto więc jeść buraki - np. jako lekkie przekąski. Sprawdź nasz prosty przepis na chipsy z buraków!
Dlaczego warto zrobić domowe chipsy z buraków?
Chipsy z buraków możemy kupić gotowe w każdym sklepie, ale lepiej, jeśli zrobimy je w domu. Buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza się, że działają hamująco na rozwój raka). Z uwagi na skład buraki mają działanie dokwaszające, dlatego polecane są zwłaszcza osobom spożywającym dużo produktów o charakterze kwasotwórczym, np. mięso.
SKŁADNIKI
- 2 duże buraki
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Skraplamy je oliwą, sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami.
- Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Piekarnik nagrzewamy do 145 stopni.
- Pieczemy (najlepiej z termoobiegiem) przez około 30 minut. Gotowe!