Łączę fetę z ogórkiem i czosnkiem. Ten dip jest pyszny i pasuje do każdego dania
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co może powstać z połączenia greckiego sera feta, ogórka i czosnku? Efektem jest obłędny dip, który świetnie pasuje do świeżych warzyw i wielu potraw na ciepło. Ma przyjemny aromat, jest kremowy i ma wyrazisty smak. Jego przygotowanie jest bardzo proste i błyskawiczne. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienity dip czosnkowy z fetą i ogórkiem, który uświetni niejedną imprezę.
Dip czosnkowy z fetą i ogórkiem – składniki
Aby przyrządzić miseczkę przepysznego i aromatycznego sosu, potrzebne są proste produkty. Lista składników jest krótka. Obejmuje tylko sześć produktów oraz dwie najpopularniejsze przyprawy świata. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie jest zawrotna.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić kremowy dip do warzyw i nie tylko? Do przyrządzenia tego wyśmienitego sosu należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- ser feta
- ogórki gruntowe
- czosnek
- oliwa z oliwek
- jogurt grecki
- koperek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić dip czosnkowy z fetą i ogórkiem?
Pełen smaku i lekki jak chmurka dip z dodatkiem greckiej fety i zielonych ogórków nie jest trudny. Przepis na ten pyszny domowy sos składa się z kilku banalnie prostych kroków. To szybki przepis na uniwersalny dip ogórkowy z czosnkiem. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Gotowy dip z fetą i ogórkiem warto jednak przyrządzić wcześniej i wstawić go do lodówki, aby smaki się przegryzły. Schłodzony sos smakuje lepiej i świetnie orzeźwia.
Jak więc zrobić miseczkę najlepszego dipu czosnkowego z dodatkiem słonej fety i ogórków? Wystarczy zastosować się do wskazówek podanych w przepisie.
- 1. krok – starcie ogórków na tarce
- 2. krok – wymieszanie ogórków z fetą, jogurtem greckim, czosnkiem, oliwą z oliwek, koperkiem i przyprawami
- 3. krok – schłodzenie sosu w lodówce
Jak podawać dip czosnkowy z fetą i ogórkiem?
Znakomity dip na bazie sera feta wzbogacony czosnkiem i ogórkami to uniwersalny sos, który świetnie podkręca smak wielu potraw. Można zaserwować go do dań mięsnych i wegetariańskich. Podkręci smak pyszności z grilla. Idealnie komponuje się z różnymi przekąskami na zimno i na ciepło. Dobrze smakuje ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Z dipem można podać nachosy, paluszki grissini lub chipsy ziemniaczane. Dip czosnkowy z fetą i ogórkiem można wykorzystać jako sos do sałatki.
SKŁADNIKI
- 200 g sera feta
- 2 ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ogórki pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce. Delikatnie posolić i odstawić na kilka minut, a następnie odlać nadmiar wody.
- Do ogórków dodać rozdrobnioną fetę i jogurt grecki. Wymieszać.
- Dodać koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Gotowy dip przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki.
- Podawać jako dodatek do świeżych warzyw, dań mięsnych i wegetariańskich.