Łączę fetę z ogórkiem i czosnkiem. Ten dip jest pyszny i pasuje do każdego dania

dip czosnkowy z fetą i ogórkiem
Autor: Shutterstock Jest pyszny, łatwy i uniwersalny. Dip z tymi składnikami to król grilla i każdej imprezy.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Co może powstać z połączenia greckiego sera feta, ogórka i czosnku? Efektem jest obłędny dip, który świetnie pasuje do świeżych warzyw i wielu potraw na ciepło. Ma przyjemny aromat, jest kremowy i ma wyrazisty smak. Jego przygotowanie jest bardzo proste i błyskawiczne. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienity dip czosnkowy z fetą i ogórkiem, który uświetni niejedną imprezę.

Dip czosnkowy z fetą i ogórkiem – składniki

Aby przyrządzić miseczkę przepysznego i aromatycznego sosu, potrzebne są proste produkty. Lista składników jest krótka. Obejmuje tylko sześć produktów oraz dwie najpopularniejsze przyprawy świata. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie jest zawrotna.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić kremowy dip do warzyw i nie tylko? Do przyrządzenia tego wyśmienitego sosu należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • ser feta
  • ogórki gruntowe
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • jogurt grecki
  • koperek
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić dip czosnkowy z fetą i ogórkiem?

Pełen smaku i lekki jak chmurka dip z dodatkiem greckiej fety i zielonych ogórków nie jest trudny. Przepis na ten pyszny domowy sos składa się z kilku banalnie prostych kroków. To szybki przepis na uniwersalny dip ogórkowy z czosnkiem. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Gotowy dip z fetą i ogórkiem warto jednak przyrządzić wcześniej i wstawić go do lodówki, aby smaki się przegryzły. Schłodzony sos smakuje lepiej i świetnie orzeźwia.

Jak więc zrobić miseczkę najlepszego dipu czosnkowego z dodatkiem słonej fety i ogórków? Wystarczy zastosować się do wskazówek podanych w przepisie.

  • 1. krok – starcie ogórków na tarce
  • 2. krok – wymieszanie ogórków z fetą, jogurtem greckim, czosnkiem, oliwą z oliwek, koperkiem i przyprawami
  • 3. krok – schłodzenie sosu w lodówce

Jak podawać dip czosnkowy z fetą i ogórkiem?

Znakomity dip na bazie sera feta wzbogacony czosnkiem i ogórkami to uniwersalny sos, który świetnie podkręca smak wielu potraw. Można zaserwować go do dań mięsnych i wegetariańskich. Podkręci smak pyszności z grilla. Idealnie komponuje się z różnymi przekąskami na zimno i na ciepło. Dobrze smakuje ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Z dipem można podać nachosy, paluszki grissini lub chipsy ziemniaczane. Dip czosnkowy z fetą i ogórkiem można wykorzystać jako sos do sałatki.

SKŁADNIKI

  • 200 g sera feta
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ogórki pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce. Delikatnie posolić i odstawić na kilka minut, a następnie odlać nadmiar wody.
  • Do ogórków dodać rozdrobnioną fetę i jogurt grecki. Wymieszać.
  • Dodać koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Gotowy dip przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki.
  • Podawać jako dodatek do świeżych warzyw, dań mięsnych i wegetariańskich.
Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej