Domowe chipsy ziemniaczane. Zdrowa przekąska dzięki której nie przytyjesz. Bez trans tłuszczów i soli
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Siadacie przed telewizorem, więc przydałoby się coś do pochrupania. Może czipsy? Ale nie te ze sklepu! Lepiej samemu upiec zdrowe i pyszne chipsy ziemniaczane. W piekarniku. Będą nietuczące, bez tłuszczów trans i nadmiaru soli, bez konserwantów i polepszaczy smaku. Tylko ziemniaki, ulubione przyprawy i minimum tłuszczu - najlepiej oliwy z oliwek!
Domowe czipsy ziemniaczane - przekąska dla tych, co na diecie
To, czy domowe czipsy ziemniaczane są zdrowe, zależy głównie od sposobu ich przygotowania oraz spożywanej ilości. Oto kilka aspektów, które warto wziąć pod uwagę:
- Sposób przygotowania: czipsy ziemniaczane przygotowane w domu mogą być zdrowszą alternatywą dla tych kupnych, ponieważ możesz kontrolować użyte składniki oraz sposób przygotowania. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu, można je np. piec w piekarniku z minimalnym dodatkiem oleju.
- Składniki: składniki używane do przygotowania domowych czipsów mogą być zdrowsze niż te, które znajdziesz w sklepowych wersjach, które mogą zawierać dodatki chemiczne, wzmacniacze smaku i nadmiar soli.
- Kontrola ilości soli: jedną z wad czipsów ze sklepu jest często wysoka zawartość soli. Przygotowując je w domu, możesz kontrolować ilość używanej soli lub poszukać alternatywnych przypraw i ziół, które dodadzą smaku bez nadmiernego solenia.
- Porcje i umiarkowanie: chociaż domowe czipsy mogą być zdrowszą alternatywą, nadal ważne jest spożywanie ich z umiarem. Zbyt duża ilość czipsów, nawet tych przygotowanych w domu, może przyczynić się do nadmiernego spożycia kalorii i tłuszczu.
- Inne alternatywy: istnieje wiele innych zdrowszych alternatyw dla czipsów, takich jak pieczone warzywa (np. marchew, bataty), prażone orzechy czy chrupiące sałatki z warzyw (np. kapusta pekińska lub jarmuż).
Podsumowując, domowe czipsy ziemniaczane mogą być zdrowszą alternatywą dla tych kupnych, pod warunkiem, że są przygotowane w sposób odpowiedni, z kontrolowanymi składnikami i spożywane z umiarem, jako okazjonalna przekąska.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej przepisy na domowe dania typu fast food
SKŁADNIKI
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- sól
- oraz ulubione dodatki: papryka, chili, czosnek, cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i zszatkować na cienkie plasterki.
- Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Posmarować olejem.
- Plasterki ułożyć na papierze do pieczenia. Również posmarować olejem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C w trybie termoobiegu i piec przez 7-11 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika chipsy przełożyć do miski, posypać solą i ulubionymi przyprawami.