Domowe chipsy ziemniaczane. Zdrowa przekąska dzięki której nie przytyjesz. Bez trans tłuszczów i soli

2024-02-12
Domowe chipsy ziemniaczane: jak zrobić chipsy w piekarniku
Autor: Shutterstock Domowe chipsy z piekarnika są pyszne i zdrowe
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Siadacie przed telewizorem, więc przydałoby się coś do pochrupania. Może czipsy? Ale nie te ze sklepu! Lepiej samemu upiec zdrowe i pyszne chipsy ziemniaczane. W piekarniku. Będą nietuczące, bez tłuszczów trans i nadmiaru soli, bez konserwantów i polepszaczy smaku. Tylko ziemniaki, ulubione przyprawy i minimum tłuszczu - najlepiej oliwy z oliwek!

Domowe czipsy ziemniaczane - przekąska dla tych, co na diecie

To, czy domowe czipsy ziemniaczane są zdrowe, zależy głównie od sposobu ich przygotowania oraz spożywanej ilości. Oto kilka aspektów, które warto wziąć pod uwagę:

  • Sposób przygotowania: czipsy ziemniaczane przygotowane w domu mogą być zdrowszą alternatywą dla tych kupnych, ponieważ możesz kontrolować użyte składniki oraz sposób przygotowania. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu, można je np. piec w piekarniku z minimalnym dodatkiem oleju.
  • Składniki: składniki używane do przygotowania domowych czipsów mogą być zdrowsze niż te, które znajdziesz w sklepowych wersjach, które mogą zawierać dodatki chemiczne, wzmacniacze smaku i nadmiar soli.
  • Kontrola ilości soli: jedną z wad czipsów ze sklepu jest często wysoka zawartość soli. Przygotowując je w domu, możesz kontrolować ilość używanej soli lub poszukać alternatywnych przypraw i ziół, które dodadzą smaku bez nadmiernego solenia.
  • Porcje i umiarkowanie: chociaż domowe czipsy mogą być zdrowszą alternatywą, nadal ważne jest spożywanie ich z umiarem. Zbyt duża ilość czipsów, nawet tych przygotowanych w domu, może przyczynić się do nadmiernego spożycia kalorii i tłuszczu.
  • Inne alternatywy: istnieje wiele innych zdrowszych alternatyw dla czipsów, takich jak pieczone warzywa (np. marchew, bataty), prażone orzechy czy chrupiące sałatki z warzyw (np. kapusta pekińska lub jarmuż).

Podsumowując, domowe czipsy ziemniaczane mogą być zdrowszą alternatywą dla tych kupnych, pod warunkiem, że są przygotowane w sposób odpowiedni, z kontrolowanymi składnikami i spożywane z umiarem, jako okazjonalna przekąska.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej przepisy na domowe dania typu fast food

SKŁADNIKI

  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • oraz ulubione dodatki: papryka, chili, czosnek, cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i zszatkować na cienkie plasterki.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Posmarować olejem. 
  • Plasterki ułożyć na papierze do pieczenia. Również posmarować olejem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C w trybie termoobiegu i piec przez 7-11 minut. 
  • Po wyjęciu z piekarnika chipsy przełożyć do miski, posypać solą i ulubionymi przyprawami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Redakcja
więcej