Keto frytki z selera. Łatwe, smaczne i prawie bez węglowodanów

keto frytki z selera
Autor: Shutterstock Chrupiące frytki z selera to keto przepis na smakowitą przekąskę warzywną.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeżeli zastanawiacie się, z czego zrobić frytki na keto, odpowiedź znajdziecie poniżej. Pyszne i chrupiące frytki można zrobić z selera. To mało doceniane warzywo jest nie tylko idealnym składnikiem dietetycznych frytek, ale i skarbnicą wielu prozdrowotnych substancji odżywczych. Oto łatwy i szybki przepis na pyszne keto frytki z selera.

Czy na keto można jeść frytki z selera?

W diecie keto z niektórych produktów trzeba całkowicie zrezygnować, ale są też takie, które można jeść z umiarem. Właśnie takim warzywem jest seler korzeniowy. Frytki z selera, które polecane są na diecie keto, zawierają 9 g węglowodanów w porcji o wadze 100 g. Dlatego można je zjeść tylko od czasu do czasu. Dodatkową zaletą keto frytek z selera jest to, że są pieczone, a nie smażone. Dzięki temu są chrupiące i nie nasiąkają olejem.

Jak zrobić chrupiące frytki z selera?

Przepis na keto frytki z selera, które są pyszne i chrupiące, jest banalnie łatwy. Lista składników obejmuje tylko trzy produkty plus dwie przyprawy. Obranego ze skóry i pokrojonego w słupki selera skrapia się roztopionym masłem klarowanym i doprawia solą oraz wędzoną słodką papryką. Selerowe frytki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika. Keto frytki pieką się przez pół godziny w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu warto posypać je posiekanymi świeżymi ziołami jak kolendra, natka pietruszki czy bazylia.

Z czym podawać keto frytki z selera?

Ta pyszna i dietetyczna przekąska przypadnie do smaku nie tylko tym, którzy są na diecie ketogenicznej. Osoby, które starają się zdrowo odżywiać, jedzą zbilansowane posiłki lub nie muszą liczyć kalorii, będą zachwyceni selerowymi frytkami. To smaczna przekąska lub dodatek do dania głównego. Keto frytki z selera można podać na kolację lub jako małe danie na ciepło na imprezie. Pysznie smakują z domowymi sosami jak czosnkowy, ziołowy czy tradycyjnym ketchupem. Sprawdzi się też włoskie zielone pesto.

SKŁADNIKI

  • 300 g korzenia selera
  • 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (kolendra, bazylia, natka pietruszki)
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytego i obranego selera pokroić w cienkie słupki. Przełożyć do miski.
  • Wlać roztopione masło. Doprawić solą i wędzoną papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Seler ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 30 minut, aż seler zacznie się rumienić.
  • Podawać na ciepło posypane posiekanymi ziołami oraz w towarzystwie ulubionego sosu.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej