Idealna karkówka gotowana w woreczku - miękka i soczysta
2022-04-14
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Karkówka gotowana w woreczku jest po prostu idealna - miękka i soczysta, pełna smaku. To znakomity pomysł na domową wędlinę - prosty do wykonania i dietetyczny. Mięso doskonale nasiąka przyprawami, jest aromatyczne i smaczne. Taką karkówkę można również podać na ciepło, na przykład z sosem chrzanowym lub cumberland.
SKŁADNIKI
- 2 kg karkówki wieprzowej bez kości
- 3 czubate łyżki ulubionych przypraw - może to być papryka, domowa vegeta, majeranek, czosnek
- 1 czubata łyżeczka soli kuchennej
- 2 woreczki foliowe do pieczenia 30 x 30 cm
- 1 arkusz (1 metr kwadratowy) folii do żywności
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso gęsto nakłuć siekaczem albo ostrym cienkim nożem, aby przyprawy i sól łatwiej wniknęły do środka.
- Wybrane przyprawy wymieszać w miseczce z solą. Mięso dokładnie i równomiernie natrzeć przyprawami.
- Arkusz folii spożywczej rozłożyć na blacie i owinąć nim szczelnie karkówkę.
- Tak przygotowaną „paczkę” wsadzić do woreczka i podwójnie, jak najciaśniej go zawiązać.
- Woreczek z mięsem wsadzić do drugiego woreczka - zawiązaną częścią do spawu, woreczek także podwójnie, jak najciaśniej zawiązać.
- Jeśli dysponujecie zgrzewarką próżniową, po prostu zamknijcie mięso w folii za jej pomocą.
- Do garnka, w którym bez kłopotu zmieści się mięso, włożyć woreczki w karkówką i zalać zimną wodą. Paczka z mięsem powinna być całkowicie zakryta, a woda nie powinna się dostać do mięsa.
- Rozpocząć gotowanie - licząc momentu zagotowanie się wody karkówkę gotować 180 minut, na bardzo wolnym ogniu.
- Po upływie tego czasu delikatnie wyjąć mięso z wody, nie naruszając opakowania. Po ostudzeniu karkówkę bez rozpakowania wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Na drugi dzień rozpakować karkówkę, usunąć ewentualnie galaretę i nadmiar przypraw, ułożyć na półmisku i włożyć do lodówki do pełniejszego ściągnięcia się wędliny.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Dowiedz się, dlaczego domowe wędliny są lepsze od tych ze sklepu:
Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?
Polecamy też:
Domowa wędlina z pieczonego indyka
Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina
Domowa szynka gotowana z ziołami