Hummus czekoladowy. Przepis na wegańską pastę z ciecierzycy na słodko

hummus czekoladowy
Autor: Shutterstock Hummus czekoladowy to pomysł na wegański deser z ciecierzycy.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pyszny wegański deser? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym przepisie. Hummus czekoladowy to pomysł na oryginalną słodką przekąskę bez składników pochodzenia zwierzęcego. Proste składniki i szybkie przygotowanie to nie jedyne jej zalety. Oto przepis na hummus czekoladowy, czyli pastę z ciecierzycy na słodko.

Z czego zrobić hummus czekoladowy?

Do zrobienia hummusu czekoladowego są potrzebne składniki, które bez problemu można kupić w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Aby zrobić pyszny hummus o smaku czekolady, należy przygotować:

  • ciecierzycę w zalewie – podstawowy składnik tradycyjnego hummusu
  • syrop klonowy – dodaje słodyczy
  • kakao – nadaje smak i kolor
  • masło orzechowe – podkręca smak
  • olej kokosowy – zagęszcza pastę
  • ekstrakt waniliowy – dodaje przyjemnego aromatu

Jak zrobić hummus czekoladowy?

Przygotowanie hummusu o smaku czekolady jest banalnie proste.

  • Krok 1. – wymieszać wszystkie składniki
  • Krok 2. – zmiksować składniki na pastę
  • Krok 3. – podawać na deser

Z czym podawać hummus czekoladowy?

Ta słodka wege przekąską świetnie smakuje sama oraz z pieczywem. Dodatkowo hummus czekoladowy można wzbogacić posiekanymi orzechami, sezamem lub nasionami chia. Słodka pasta z ciecierzycy może być także składnikiem innych wegańskich deserów. To pyszny krem do słodkich wypieków. Pasuje do ciast, ciasteczek, muffinek i babeczek. Hummus czekoladowy można wykorzystać do wegańskich tortów i tofurnika, czyli sernika z tofu. Do hummusu na słodko można też podać świeże owoce.

SKŁADNIKI

  • 250 g ciecierzycy w zalewie
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odsączoną ciecierzycę wymieszać z olejem kokosowym, syropem klonowym, masłem orzechowym, kakao i ekstraktem waniliowym.
  • Zmiksować na gładką pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta, wlać odrobinę wody.
  • Podawać na deser z posiekanymi orzechami.
Kuchnia gruzińska - bakłażany z pastą orzechową
Anna Szulc-Górska
więcej