Hummus czekoladowy. Przepis na wegańską pastę z ciecierzycy na słodko
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jak zrobić pyszny wegański deser? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym przepisie. Hummus czekoladowy to pomysł na oryginalną słodką przekąskę bez składników pochodzenia zwierzęcego. Proste składniki i szybkie przygotowanie to nie jedyne jej zalety. Oto przepis na hummus czekoladowy, czyli pastę z ciecierzycy na słodko.
Z czego zrobić hummus czekoladowy?
Do zrobienia hummusu czekoladowego są potrzebne składniki, które bez problemu można kupić w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Aby zrobić pyszny hummus o smaku czekolady, należy przygotować:
- ciecierzycę w zalewie – podstawowy składnik tradycyjnego hummusu
- syrop klonowy – dodaje słodyczy
- kakao – nadaje smak i kolor
- masło orzechowe – podkręca smak
- olej kokosowy – zagęszcza pastę
- ekstrakt waniliowy – dodaje przyjemnego aromatu
Jak zrobić hummus czekoladowy?
Przygotowanie hummusu o smaku czekolady jest banalnie proste.
- Krok 1. – wymieszać wszystkie składniki
- Krok 2. – zmiksować składniki na pastę
- Krok 3. – podawać na deser
Z czym podawać hummus czekoladowy?
Ta słodka wege przekąską świetnie smakuje sama oraz z pieczywem. Dodatkowo hummus czekoladowy można wzbogacić posiekanymi orzechami, sezamem lub nasionami chia. Słodka pasta z ciecierzycy może być także składnikiem innych wegańskich deserów. To pyszny krem do słodkich wypieków. Pasuje do ciast, ciasteczek, muffinek i babeczek. Hummus czekoladowy można wykorzystać do wegańskich tortów i tofurnika, czyli sernika z tofu. Do hummusu na słodko można też podać świeże owoce.
SKŁADNIKI
- 250 g ciecierzycy w zalewie
- 4 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odsączoną ciecierzycę wymieszać z olejem kokosowym, syropem klonowym, masłem orzechowym, kakao i ekstraktem waniliowym.
- Zmiksować na gładką pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta, wlać odrobinę wody.
- Podawać na deser z posiekanymi orzechami.