Tofurnik – sernik z tofu: przepis wegański
2021-03-29
łatwy
75 min
4
Tofurnik to puszysty odpowiednik sernika dla wegan - z kostkami tofu i mlekiem sojowym. Tofurnik można również upiec na spodzie z kruchego ciasta lub herbatników.
Przepis pochodzi z książki „Rośliny strączkowe”.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 2 kostki tofu
- szklanka mleka sojowego
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki rodzynek
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksuj tofu z mlekiem sojowym i olejem, dodaj cukier zwykły i waniliowy oraz sok z cytryny i miksuj dalej.
- Gdy masa będzie gładka, dodaj mąkę i wymieszaj, następnie wmieszaj rodzynki.
- Przełóż do formy i piecz 45–60 minut w 160°C.
- Po wystudzeniu wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia posyp cukrem pudrem i podawaj.