Tofurnik – sernik z tofu: przepis wegański

2021-02-10
Tofurnik – sernik z tofu
Autor: Shutterstock Coś na deser, ale z tofu i mleka roślinnego.
łatwy
75 min
4

Tofurnik to puszysty odpowiednik sernika dla wegan - z kostkami tofu i mlekiem sojowym. Tofurnik można również upiec na spodzie z kruchego ciasta lub herbatników.

Składniki

2 kostki tofu

szklanka mleka sojowego

1/4 szklanki oleju

1/4 szklanki cukru

16 g cukru waniliowego

4 łyżki soku z cytryny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki rodzynek

cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zmiksuj tofu z mlekiem sojowym i olejem, dodaj cukier zwykły i waniliowy oraz sok z cytryny i miksuj dalej.

Gdy masa będzie gładka, dodaj mąkę i wymieszaj, następnie wmieszaj rodzynki.

Przełóż do formy i piecz 45–60 minut w 160°C.

Po wystudzeniu wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia posyp cukrem pudrem i podawaj.

Przepis pochodzi z książki „Rośliny strączkowe”.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki: