Co to jest tofu? Przepis na domowy ser sojowy

Co to jest tofu? Przepis na domowy ser sojowy

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Tofu jest niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu i co najważniejsze, stanowi doskonałe źródło białka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Tofu, czyli ser sojowy, stanowi doskonałe źródło wartościowego białka. Samo w sobie jest nieco mdłe, ale doskonale pasuje do innych produktów spożywczych, przejmując ich smak i aromat. Podajemy przepis na domowe tofu!

Składniki

  • szklanka suchej fasoli sojowej
  • gorąca woda
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szklankę suchej fasoli sojowej namaczamy na co najmniej 12 godzin w litrze wody. Wodę odlewamy i soję płuczemy.

  • Miksujemy ją z 2 szklankami gorącej wody przez około 3 minuty.

  • Wlewamy puree sojowe do litra wrzącej wody i mieszamy drewnianą łyżką, aż zagotuje się ponownie.

  • Przecedzamy przez płócienną szmatkę, wyciskając dokładnie mleko sojowe.

  • Do suchej masy wlewamy jeszcze 2 szklanki gorącej wody, mieszamy i znów wyciskamy.

  • Otrzymaną serwatkę zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez kilka minut, po czym dolewamy stopniowo około 3 łyżki soku z cytryny wymieszanego z ½ szklanki ciepłej wody.

  • Po około 20 minutach zgęstniałą masę przecedzamy przez płótno i odstawiamy w formie do wystygnięcia.

Tofu - właściwości

Tofu jest niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu i co najważniejsze, stanowi doskonałe źródło białka. Tofu to częsty składnik potraw orientalnych, wegetariańskich i wegańskich.

Co zrobić z tofu?

Istnieją niezliczone sposoby przyrządzania sera tofu. Można je dodawać do zup, gotować z kaszami, makaronem i warzywami, marynować, piklować, robić z nich sosy i pasty. Tofu można kupić gotowe w kostkach, a następnie ugotować w wodzie lub na parze, usmażyć na patelni bądź w głębokim tłuszczu.

Przechowywanie

Surowe tofu należy przechowywać w zimnej wodzie w lodówce. Wodę zmieniamy codziennie, wtedy zachowa świeżość przez kilka dni.