Domowy baleron bez wędzenia: peklowany i gotowany
2021-12-16
łatwy
30 min
4
Domowy baleron bez wędzenia to doskonała alternatywa dla wędlin ze sklepu. Przede wszystkim wiemy co jemy, mięso jest doprawione tak jak lubimy. Nie jest też naszprycowane niczym niepożądanym. Możemy je przygotować nawet nie mając dostępu do wędzarni.
Dowiedz się, dlaczego domowe wędliny są lepsze od tych ze sklepu:
Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?
Polecamy też:
Domowe wędliny na świąteczny stół - 10 sprawdzonych przepisów
Domowa szynka gotowana z ziołami
Domowa wędlina z pieczonego indyka
Karkówka dojrzewająca, przepis jak zrobić wędlinę domową ze schabu karkowego
Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina
SKŁADNIKI
- ładny kawałek karczku - ok. 1,5-2 kg
- 50 g soli peklowej
- 10 ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka suszonego tymianku
- 2 goździki
- 1,5 l przegotowanej wystudzonej wody
- łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W moździerzu ucieramy sól, cukier, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek i goździki. Marynatą nacieramy karczek. Przekładamy go do specjalnej siatki wędliniarskiej.
- Wkładamy do pojemnika z zamknięciem, zalewamy wodą (mięso musi być dokładnie pokryte wodą) i szczelnie zamykamy. Mięso w marynacie chowamy do lodówki.
- Trzymamy je w zalewie od 10 dni do 2 tygodni, pamiętając by od czasu do czasu przewrócić je na drugą stronę. Gdyby zalewa zmieniła kolor lub zapach, wymieniamy ją na nową.
- Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy. Przekładamy mięso do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy godzinę na każdy kilogram mięsa. Wystudzone stanowi idealną wędlinę na kanapki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne