Dolmadakia. Przepis na greckie gołąbki z liści winogron
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jak wykorzystać liście winogron? Nie ma nic prostszego niż ten przepis. Pyszne i aromatyczne danie kuchni greckiej to świetny pomysł na użycie liści winogron. Dolmadakia jest potrawą, która jest łatwa do zrobienia i pysznie smakuje. Zobaczcie, jak zrobić greckie gołąbki z liści winogron, czyli dolmadakię.
Z czego zrobić dolmadakię?
Greckie gołąbki z liści winogron można łatwo i szybko zrobić w domu. Wbrew pozorom przepis nie jest trudny, a wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach. Na liście potrzebnych produktów znajdują się:
- marynowane liście winogron
- ryż
- cebula
- cytryna
- świeże zioła – koperek i mięta
- orzeszki piniowe
- drobne rodzynki
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić dolmadakię?
Przyrządzenie pysznych i aromatycznych ruloników z ryżem z liści winogron nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest przygotowanie farszu. Do posmażonej cebuli wsypuje się ryż, rodzynki, orzeszki piniowe i świeże zioła. Nadzieniem wypełnia się liście winogron i roluje, zawijając boki do środka. Tak przygotowane greckie gołąbki przekłada się do garnka i wlewa wodę, oliwę z oliwek i sok z cytryny. W ten sposób gotuje się je około pół godziny.
Z czym podawać dolmadakię?
Pyszne i aromatyczne greckie gołąbki to super dodatek do dań głównych mięsnych i potraw wegetariańskich. Ich zaletą jest to, że można podawać je i na ciepło, i na zimno. Sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia i na domowej imprezie. Dobrze smakują z chlebem skropionym oliwią z oliwek i kolorową sałatką. Smacznie komponują się z sosem czosnkowym i tzatziki.
SKŁADNIKI
- 30 marynowanych liści winogron
- 200 g ryżu
- 3 cebule
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek mięty
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- 4 łyżki drobnych rodzynek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać orzeszki piniowe i chwilę smażyć, cały czas mieszając.
- Wsypać ryż, rodzynki koryntki oraz posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i chwilę smażyć. Patelnię zestawić z ognia.
- Odsączone liście winogron rozłożyć na dużej desce. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zawinąć w rulonik, składając boki do środka. Układać obok siebie w garnku.
- Do garnka wlać wodę, wyciśnięty sok z cytryny i pozostałą oliwę z oliwek. Gotować na średnim ogniu około 30 minut.
- Podawać jako przekąskę lub dodatek do dań głównych.