Dolmadakia. Przepis na greckie gołąbki z liści winogron

dolmadakia
Autor: Shutterstock Jak zrobić greckie gołąbki? Oto prosty przepis na dolmadakię z liści winogron.
łatwy
45 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak wykorzystać liście winogron? Nie ma nic prostszego niż ten przepis. Pyszne i aromatyczne danie kuchni greckiej to świetny pomysł na użycie liści winogron. Dolmadakia jest potrawą, która jest łatwa do zrobienia i pysznie smakuje. Zobaczcie, jak zrobić greckie gołąbki z liści winogron, czyli dolmadakię.

Z czego zrobić dolmadakię?

Greckie gołąbki z liści winogron można łatwo i szybko zrobić w domu. Wbrew pozorom przepis nie jest trudny, a wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach. Na liście potrzebnych produktów znajdują się:

  • marynowane liście winogron
  • ryż
  • cebula
  • cytryna
  • świeże zioła – koperek i mięta
  • orzeszki piniowe
  • drobne rodzynki
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić dolmadakię?

Przyrządzenie pysznych i aromatycznych ruloników z ryżem z liści winogron nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest przygotowanie farszu. Do posmażonej cebuli wsypuje się ryż, rodzynki, orzeszki piniowe i świeże zioła. Nadzieniem wypełnia się liście winogron i roluje, zawijając boki do środka. Tak przygotowane greckie gołąbki przekłada się do garnka i wlewa wodę, oliwę z oliwek i sok z cytryny. W ten sposób gotuje się je około pół godziny.

Z czym podawać dolmadakię?

Pyszne i aromatyczne greckie gołąbki to super dodatek do dań głównych mięsnych i potraw wegetariańskich. Ich zaletą jest to, że można podawać je i na ciepło, i na zimno. Sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia i na domowej imprezie. Dobrze smakują z chlebem skropionym oliwią z oliwek i kolorową sałatką. Smacznie komponują się z sosem czosnkowym i tzatziki.

SKŁADNIKI

  • 30 marynowanych liści winogron
  • 200 g ryżu
  • 3 cebule
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek mięty
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 4 łyżki drobnych rodzynek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać orzeszki piniowe i chwilę smażyć, cały czas mieszając.
  • Wsypać ryż, rodzynki koryntki oraz posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i chwilę smażyć. Patelnię zestawić z ognia.
  • Odsączone liście winogron rozłożyć na dużej desce. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zawinąć w rulonik, składając boki do środka. Układać obok siebie w garnku.
  • Do garnka wlać wodę, wyciśnięty sok z cytryny i pozostałą oliwę z oliwek. Gotować na średnim ogniu około 30 minut.
  • Podawać jako przekąskę lub dodatek do dań głównych.
Kuchnia grecka. Przepis na pastę z bakłażanów
Anna Szulc-Górska
więcej