Orzechy piniowe - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?

2017-01-18 16:40 M. K.
Orzechy piniowe - jakie mają własciwości? Dlaczego warto je jeść?
Autor: Shutterstock Orzechy piniowe - bogate źródło witamin i mikroelementów.

Orzechy piniowe już w czasach starożytnych były cenionymi medykamentami. Sosnami, z których można było je pozyskać, obsadzano całe wybrzeża. Działo się tak, ponieważ te niezwykłe małe ziarenka zawierają ogromne ilości bezcennych substancji odżywczych. Jakich? Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają orzechy piniowe i do czego się je stosuje.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy piniowe - czym są?

Orzechy piniowe to nasiona pewnych odmian sosny, wśród których prym wiedzie sosna pinia, występująca głównie w północnych częściach krajów śródziemnomorskich oraz na południowych brzegach Morza Czarnego. Orzechy piniowe są drobne, podłużne, mają jasny kolor oraz delikatny, słodko-kwaśny smak, w którym wyczuwalny jest sosnowy aromat. Takie połączenie sprawia, że nasiona sosny pinii znajdują wiele zastosowań w przemyśle kulinarnym i kosmetycznym.

Zastosowanie w kuchni

Olej z orzechów piniowych - tłoczony na zimno, zawiera wiele cennych substancji mineralnych. Jest łatwo przyswajalny przez organizm. Pozostałe wytłoczyny są również cenne, ponieważ poprawiają przemianę materii.Wykorzystuje się je głównie w przemyśle cukierniczym.

Orzechy piniowe warto zjadać również jako samoistną przekąskę albo dodawać do koktajli owocowych. Często można je spotkać w restauracjach, które serwują dania wegańskie, ponieważ są cennym źródłem białka, o którego odpowiednią ilość muszą szczególnie dbać zwolennicy bezmięsnych posiłków.

Dodaje się je do ciast, deserów, sałatek sosów i oczywiście pesto.

Co zawierają orzechy piniowe?

Orzechy piniowe są niezwykle bogate w witaminy i minerały. Zjedzenie tylko jednej garści w ciągu dnia, zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niżej wymienione składniki.

  • Białko - ze względu na dużą zawartość białka, orzeszki piniowe są bogatym źródłem energii.
  • Magnez - usprawnia pracę mózgu, ma działanie antystresowe, ma duży wpływ na prawidłową pracę mięśni.
  • Cynk - pierwiastek, który uważany jest za afrodyzjak, a ponad to wpływa na stan skóry i paznokci oraz wzmacnia odporność organizmu.
  • Witamina E - przeciwdziała starzeniu, posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega miażdżycy.
  • Witamina B1 - wspomaga zdolność koncentracji i zapamiętywania, dobrze działa na wzrok.
  • Witamina C - wspomaga odporność organizmu.
  • Kobalt - pobudza syntezę czerwonych krwinek i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór.
  • Miedź i mangan - pierwiastki życia, które są naturalnym budulcem ludzkiego organizmu.
  • Kwas linolenowy - naturalny regulator apetytu.

Orzechy piniowe - właściwości

  • Bogate źródło energii;
  • Przyspieszają przemianę materii;
  • Przyspieszają regenerację organizmu. (Zaleca się zjadanie orzeszków piniowych podczas intensywnej pracy umysłowej i w okresach, kiedy spożywana jest duża ilość kofeiny);
  • Zaleca się ich zjadanie w stanach przemęczenia i bezsenności;
  • Pomagają w stanach napięć nerwowych;
  • Wpływają pozytywnie na poprawę wzroku;
  • Zmniejszają apetyt, (Zaleca się ich spożycie przed zjedzeniem tłustego posiłku);
  • Pobudzają syntezę białka i czerwonych krwinek;
  • Podtrzymują prawidłowe działanie mięśni;
  • Zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych;
  • Zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych;
  • Zawarte w nich tłuszcze są łatwo przyswajalne przez organizm; 
  • Leczenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych, dystrofii mięśniowej, zaburzeń krążenia, problemów z funkcjonowaniem tarczycy oraz reumatyzmu;

Jak kupować orzechy piniowe?

W Polsce dostępne są orzechy piniowe pochodzące z Włoch i z Korei. Te pierwsze uznawane są za wyrób najlepszej jakości.

Aby mieć pewność, że orzechy piniowe posiadają wszystkie wymieniowe wyżej właściwości zdrowotne, należy kupować je z pewnego źródła. Najlepszym miejscem do zaopatrywania się w nie są sklepy z ekologiczną żywnością, ponieważ w hipermarketach znajdują się najczęściej produkty gorszej jakości, sprowadzane z Chin.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE