Orzechy piniowe - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?

2017-01-18 16:40

Orzechy piniowe już w czasach starożytnych były cenionymi medykamentami. Sosnami, z których można było je pozyskać, obsadzano całe wybrzeża. Działo się tak, ponieważ te niezwykłe małe ziarenka zawierają ogromne ilości bezcennych substancji odżywczych. Jakich? Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają orzechy piniowe i do czego się je stosuje.

Orzechy piniowe - jakie mają własciwości? Dlaczego warto je jeść?
Autor: Shutterstock Orzechy piniowe - bogate źródło witamin i mikroelementów.

Spis treści

  1. Orzechy piniowe - czym są?
  2. Zastosowanie w kuchni
  3. Co zawierają orzechy piniowe?
  4. Orzechy piniowe - właściwości
  5. Jak kupować orzechy piniowe?
  6. Dlaczego warto jeść orzechy?
  7. Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?
Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy piniowe - czym są?

Orzechy piniowe to nasiona pewnych odmian sosny, wśród których prym wiedzie sosna pinia, występująca głównie w północnych częściach krajów śródziemnomorskich oraz na południowych brzegach Morza Czarnego. Orzechy piniowe są drobne, podłużne, mają jasny kolor oraz delikatny, słodko-kwaśny smak, w którym wyczuwalny jest sosnowy aromat. Takie połączenie sprawia, że nasiona sosny pinii znajdują wiele zastosowań w przemyśle kulinarnym i kosmetycznym.

Zastosowanie w kuchni

Olej z orzechów piniowych - tłoczony na zimno, zawiera wiele cennych substancji mineralnych. Jest łatwo przyswajalny przez organizm. Pozostałe wytłoczyny są również cenne, ponieważ poprawiają przemianę materii.Wykorzystuje się je głównie w przemyśle cukierniczym.

Orzechy piniowe warto zjadać również jako samoistną przekąskę albo dodawać do koktajli owocowych. Często można je spotkać w restauracjach, które serwują dania wegańskie, ponieważ są cennym źródłem białka, o którego odpowiednią ilość muszą szczególnie dbać zwolennicy bezmięsnych posiłków.

Dodaje się je do ciast, deserów, sałatek sosów i oczywiście pesto.

Co zawierają orzechy piniowe?

Orzechy piniowe są niezwykle bogate w witaminy i minerały. Zjedzenie tylko jednej garści w ciągu dnia, zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niżej wymienione składniki.

  • Białko - ze względu na dużą zawartość białka, orzeszki piniowe są bogatym źródłem energii.
  • Magnez - usprawnia pracę mózgu, ma działanie antystresowe, ma duży wpływ na prawidłową pracę mięśni.
  • Cynk - pierwiastek, który uważany jest za afrodyzjak, a ponad to wpływa na stan skóry i paznokci oraz wzmacnia odporność organizmu.
  • Witamina E - przeciwdziała starzeniu, posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega miażdżycy.
  • Witamina B1 - wspomaga zdolność koncentracji i zapamiętywania, dobrze działa na wzrok.
  • Witamina C - wspomaga odporność organizmu.
  • Kobalt - pobudza syntezę czerwonych krwinek i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór.
  • Miedź i mangan - pierwiastki życia, które są naturalnym budulcem ludzkiego organizmu.
  • Kwas linolenowy - naturalny regulator apetytu.

Orzechy piniowe - właściwości

  • Bogate źródło energii;
  • Przyspieszają przemianę materii;
  • Przyspieszają regenerację organizmu. (Zaleca się zjadanie orzeszków piniowych podczas intensywnej pracy umysłowej i w okresach, kiedy spożywana jest duża ilość kofeiny);
  • Zaleca się ich zjadanie w stanach przemęczenia i bezsenności;
  • Pomagają w stanach napięć nerwowych;
  • Wpływają pozytywnie na poprawę wzroku;
  • Zmniejszają apetyt, (Zaleca się ich spożycie przed zjedzeniem tłustego posiłku);
  • Pobudzają syntezę białka i czerwonych krwinek;
  • Podtrzymują prawidłowe działanie mięśni;
  • Zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych;
  • Zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych;
  • Zawarte w nich tłuszcze są łatwo przyswajalne przez organizm; 
  • Leczenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych, dystrofii mięśniowej, zaburzeń krążenia, problemów z funkcjonowaniem tarczycy oraz reumatyzmu;

Jak kupować orzechy piniowe?

W Polsce dostępne są orzechy piniowe pochodzące z Włoch i z Korei. Te pierwsze uznawane są za wyrób najlepszej jakości.

Aby mieć pewność, że orzechy piniowe posiadają wszystkie wymieniowe wyżej właściwości zdrowotne, należy kupować je z pewnego źródła. Najlepszym miejscem do zaopatrywania się w nie są sklepy z ekologiczną żywnością, ponieważ w hipermarketach znajdują się najczęściej produkty gorszej jakości, sprowadzane z Chin.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?

O żesz ty... orzeszku. Czy znasz te orzechy?

Pytanie 1 z 8
Które orzechy dzięki dużej zawartości magnezu wspomagają nas w walce ze stresem?
Zdjęcie