Sos pesto: tradycyjny, sprawdzony przepis
2021-10-18
16:50
Pesto to tradycyjny włoski sos - tradycyjnie przygotowywany ze świeżej bazylii (choć nie tylko!). Świetnie komponuje się ze spaghetti. Wystarczy polać nim makaron ugotowany al dente. Można go również dodawać jako dressing do sałat.
i
łatwy
35 min
4
Przygotowując pesto można sobie ułatwić pracę, ucierając składniki w malakserze albo wykorzystując do tego blender ręczny:
Wypróbuj nasze przepisy na inne rodzaje pesto:
Pesto z bobu - jak przyrządzić? [przepis]
Pesto pietruszkowe - do pieczywa i makaronów
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pesto z czerwonych buraków: przepis na zdrowy dodatek do kanapek
SKŁADNIKI
- 3 ząbki czosnku
- 3 szklanki listków bazylii
- 10 dag orzeszków pinii
- 5 dag startego parmezanu
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzeszki pinii upraż na patelni bez tłuszczu.
- Ząbki czosnku obierz i posiekaj.
- Listki bazylii porwij na kawałki.
- Do miseczki lub moździerza włóż czosnek, bazylię i orzeszki pinii, utrzyj na jednolitą masę.
- Wsyp parmezan, wlej oliwę, ucieraj, aż składniki się połączą.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe pesto przełóż do słoika, dobrze ugnieć, zalej oliwą.
Dlaczego warto jeść orzechy?