Sos pesto: tradycyjny, sprawdzony przepis

2021-10-18 16:50

Pesto to tradycyjny włoski sos - tradycyjnie przygotowywany ze świeżej bazylii (choć nie tylko!). Świetnie komponuje się ze spaghetti. Wystarczy polać nim makaron ugotowany al dente. Można go również dodawać jako dressing do sałat.

Sos pesto: tradycyjny, sprawdzony przepis

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Tradycyjny sos pesto powstaje z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i czosnku. Smaku dodaje mu jeszcze dodatek parmezanu
łatwy
35 min
4

Przygotowując pesto można sobie ułatwić pracę, ucierając składniki w malakserze albo wykorzystując do tego blender ręczny:

Wypróbuj nasze przepisy  na inne rodzaje pesto:

Pesto z bobu - jak przyrządzić? [przepis]

Pesto pietruszkowe - do pieczywa i makaronów

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czerwonych buraków: przepis na zdrowy dodatek do kanapek

SKŁADNIKI

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki listków bazylii
  • 10 dag orzeszków pinii
  • 5 dag startego parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzeszki pinii upraż na patelni bez tłuszczu.
  • Ząbki czosnku obierz i posiekaj.
  • Listki bazylii porwij na kawałki.
  • Do miseczki lub moździerza włóż czosnek, bazylię i orzeszki pinii, utrzyj na jednolitą masę.
  • Wsyp parmezan, wlej oliwę, ucieraj, aż składniki się połączą.
  • Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Gotowe pesto przełóż do słoika, dobrze ugnieć, zalej oliwą.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Redakcja
więcej...