Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli według Magdy Gessler
Przepis na białą kiełbasę z konfiturą z cebuli Magdy Gessler zawojuje wielkanocny stół! Biała kiełbasa podawana z genialnym musem z cebuli jest wyjątkowo smaczna i zachwyca aromatem. Sprawdź, jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc według oryginalnej receptury Magdy Gessler i zadziw rodzinę niecodziennym daniem.
i
Biała kiełbasa na wielkanocnym stole
Biała kiełbasa gości na naszych wielkanocnych stołach, nawet jeśli na co dzień nie używamy jej zbyt często. Przygotowany na niej barszcz biały jest aromatyczny, a sama kiełbasa, nawet tylko podgrzana już smakuje dobrze. Z odrobiną chrzanu czy upieczona z dodatkami to prawdziwy rarytas. Jednak, żeby biała kiełbasa była smaczna musi być dobra jakościowo. Podpowiadamy więc, jak wybrać białą kiełbasę, co powinno się w niej znaleźć, a czego zdecydowanie należy unikać. Podajemy też dobry przepis na domową białą kiełbasę.
Sprawdź:
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?
Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?
Biała kiełbasa na śmietanie: jak zrobić domową kiełbasę
Polecamy też pyszne dania z białą kiełbasa w roli głównej:
Biała kiełbasa na 11 sposobów: najlepsze przepisy na wielkanocne śniadanie
SKŁADNIKI
- 6 białych cebul
- 250 ml bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6 goździków
- 1 kg białej kiełbasy
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować konfiturę cebulę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę na złoty kolor.
- Dolej bulion, dodaj 1 liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, miód, ocet balsamiczny i goździki. Duś na wolnym ogniu, aż cebula całkowicie się rozpadnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Kiełbasę ugotuj we wrzącej wodzie z pozostałymi przyprawami (liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz). Gotową kiełbasę podawaj z konfiturą z cebuli.