Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli według Magdy Gessler
Przepis na białą kiełbasę z konfiturą z cebuli Magdy Gessler zawojuje wielkanocny stół! Biała kiełbasa podawana z genialnym musem z cebuli jest wyjątkowo smaczna i zachwyca aromatem. Sprawdź, jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc według oryginalnej receptury Magdy Gessler i zadziw rodzinę niecodziennym daniem.
Biała kiełbasa na wielkanocnym stole
Biała kiełbasa gości na naszych wielkanocnych stołach, nawet jeśli na co dzień nie używamy jej zbyt często. Przygotowany na niej barszcz biały jest aromatyczny, a sama kiełbasa, nawet tylko podgrzana już smakuje dobrze. Z odrobiną chrzanu czy upieczona z dodatkami to prawdziwy rarytas. Jednak, żeby biała kiełbasa była smaczna musi być dobra jakościowo. Podpowiadamy więc, jak wybrać białą kiełbasę, co powinno się w niej znaleźć, a czego zdecydowanie należy unikać. Podajemy też dobry przepis na domową białą kiełbasę.
Sprawdź:
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?
Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?
Biała kiełbasa na śmietanie: jak zrobić domową kiełbasę
Polecamy też pyszne dania z białą kiełbasa w roli głównej:
Biała kiełbasa na 11 sposobów: najlepsze przepisy na wielkanocne śniadanie
SKŁADNIKI
- 6 białych cebul
- 250 ml bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6 goździków
- 1 kg białej kiełbasy
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować konfiturę cebulę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę na złoty kolor.
- Dolej bulion, dodaj 1 liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, miód, ocet balsamiczny i goździki. Duś na wolnym ogniu, aż cebula całkowicie się rozpadnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Kiełbasę ugotuj we wrzącej wodzie z pozostałymi przyprawami (liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz). Gotową kiełbasę podawaj z konfiturą z cebuli.