Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli według Magdy Gessler

Przepis na białą kiełbasę z konfiturą z cebuli Magdy Gessler zawojuje wielkanocny stół! Biała kiełbasa podawana z genialnym musem z cebuli jest wyjątkowo smaczna i zachwyca aromatem. Sprawdź, jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc według oryginalnej receptury Magdy Gessler i zadziw rodzinę niecodziennym daniem.
6 białych cebul
250 ml bulionu warzywnego
3-4 łyżki oliwy z oliwek
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1 kg białej kiełbasy
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Aby przygotować konfiturę cebulę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę na złoty kolor.
Dolej bulion, dodaj 1 liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, miód, ocet balsamiczny i goździki. Duś na wolnym ogniu, aż cebula całkowicie się rozpadnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kiełbasę ugotuj we wrzącej wodzie z pozostałymi przyprawami (liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz). Gotową kiełbasę podawaj z konfiturą z cebuli.
Biała kiełbasa na wielkanocnym stole
Biała kiełbasa gości na naszych wielkanocnych stołach, nawet jeśli na co dzień nie używamy jej zbyt często. Przygotowany na niej barszcz biały jest aromatyczny, a sama kiełbasa, nawet tylko podgrzana już smakuje dobrze. Z odrobiną chrzanu czy upieczona z dodatkami to prawdziwy rarytas. Jednak, żeby biała kiełbasa była smaczna musi być dobra jakościowo. Podpowiadamy więc, jak wybrać białą kiełbasę, co powinno się w niej znaleźć, a czego zdecydowanie należy unikać. Podajemy też dobry przepis na domową białą kiełbasę.
Sprawdź:
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?
Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?
Biała kiełbasa na śmietanie: jak zrobić domową kiełbasę
Polecamy też pyszne dania z białą kiełbasa w roli głównej:
Biała kiełbasa na 11 sposobów: najlepsze przepisy na wielkanocne śniadanie